Η γνωριμία με τις μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας στο Android ήταν μια καλοδεχούμενη αλλά και απολύτως αναγκαία αλλαγή. Εκείνη τη στιγμή, το Android ήταν γνωστό για το πρόβλημα κατακερματισμού που αντιμετώπιζε κάτι που με τη σειρά του καθόριζε αρνητικά,  το πως οι ευπάθειες γινόταν patched όσο και τη διανομή τους στις συσκευές. Οι μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας, προσέφεραν έναν εύκολο τρόπο αλλά και γρήγορο για τους χρήστες να διαπιστώσουν πόσο ασφαλή και ενημερωμένη είναι η συσκευή τους.

 

Δυστυχώς, ορισμένοι OEMs κατασκευαστές, αποτύγχαναν να διαθέσουν όλα τα απαραίτητα security patches στις συσκευές τους. Όταν η Google διαθέτει μια μηνιαία ενημέρωση ασφαλείας,  αν οι κατασκευαστές θέλουν να ισχυρίζονται ότι οι συσκευές τους καλύπτονται επαρκώς απέναντι στις ευπάθειες, θα πρέπει οι ίδιοι να επιδιορθώσουν όλα τα  vulnerabilities που περιγράφονται στο εκάστοτε security bulletin. Ωστόσο, υπήρχε διαφορά, μεταξύ του security patch level που ανέφερε η συσκευή και από ποιες ευπάθειες προστατεύονταν στην πραγματικότητα.

Μπροστά σε όλες αυτές τις ανησυχίες, η ομάδα του δημοφιλούς LineageOS μας παρουσιάζει σήμερα το “Trust.” Πρόκειται για ένα centralized interface μέσα στις LineageOS ROMs (που βρίσκεται στην ενότητα Settings > Security and Privacy), που θα είναι πλέον το σπίτι, όλων των χαρακτηριστικών ασφαλείας των συγκεκριμένων ROMs. Μέσω αυτού, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σημαντικά features του λειτουργικού, όπως το Privacy Guard, ενώ θα υπάρχουν και επεξηγήσεις για το πως μπορείς να κάνεις την συσκευή σου ασφαλή. Επιπροσθέτως, το εικονίδιο του Trust θα φαίνεται στην status bar προκειμένου να ειδοποιεί τους χρήστες ότι η ενέργεια που διεξάγεται είναι ασφαλής και δεν προκαλείται από fake permission dialogs και προσπάθειες phishing.

Επιπλέον, το Trust interface θα ενημερώνει τους χρήστες πότε η συσκευή είναι μη ασφαλής, όπως για παράδειγμα, όταν το SELinux είναι απενεργοποιημένο, έχει ενεργοποιηθεί το root ή όταν η συσκευή είναι μη κρυπτογραφημένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.