Skip to content

Ένα Atari 2600 διέλυσε το ChatGPT στο σκάκι!

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Atari 2600

Το Atari 2600 ήταν η πρώτη μου κονσόλα, αν και χρόνια μετά πρώτη του κυκλοφορία το 1977, ήρθε στα χέρια μου το 1990 και ήταν τα πρώτα μου βήματα στο gaming της εποχής. Μια κονσόλα επαναστατική μεν για την εποχή της, όμως όχι και τόσο δυνατή. Το 1979 όμως, κυκλοφόρησε το Video Chess, ένα παιχνίδι σκακιού για την Amiga και τώρα στήθηκε το πεδίο της μάχης ανάμεσα στο παλιό και το νέο.

Χρησιμοποιώντας έναν εξομοιωτή λογισμικού για να τρέχει το Video Chess της Atari, ο μηχανικός της Citrix, Robert Caruso, κατάφερε να δημιουργήσει έναν αγώνα σκακιού ανάμεσα στο ChatGPT και στο 46 ετών παιχνίδι. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για το ChatGPT.

«Το ChatGPT μπέρδεψε τους πύργους με τους αξιωματικούς, έχασε τα πιρούνια πιονιών [στρατηγική στο σκάκι] και έχασε επανειλημμένα την αίσθηση του πού βρίσκονταν τα πιόνια — αρχικά κατηγορώντας τα εικονίδια της Atari ως πολύ αφηρημένα, και στη συνέχεια δεν τα πήγε καλύτερα ακόμη και μετά τη μετάβαση σε τυπικές σημειώσεις σκακιού», έγραψε ο Caruso  σε μια ανάρτηση στο LinkedIn.

Και όλα αυτά παίζοντας σε επίπεδο αρχάριου, το ευκολότερο του παιχνιδιού.

«Έκανε αρκετά λάθη για να γίνει αντικείμενο γελοιοποίησης από μια ομάδα σκακιού τρίτης δημοτικού», είπε ο Carouso. «Το ChatGPT κατέρρευσε εντελώς σε επίπεδο αρχαρίων».

To ChatGPT έχανε επανειλημμένα για 90 λεπτά και αρκετές φορές ζητούσε να ξεκινήσει ο αγώνας από την αρχή. Την ίδια στιγμή ο Carouso βοηθούσε το ChatGPT, αποτρέποντάς το να κάνει καταστροφικές κινήσεις, μπας και σωθεί η περηφάνια του. Τελικά η τεχνητή νοημοσύνη δέχθηκε την ήττα της.

Πώς αυτές οι δημοφιλείς εφαρμογές για γυναίκες στο κινητό μπορούν να τις θέσουν σε κινδύνους

Το πείραμα του Carouso δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως η τεχνητή νοημοσύνη δε τα πηγαίνει καλά στο να έχει κριτική σκέψη, στρατηγική και ικανότητες στην επίλυση προβλημάτων. Θα περίμενε κανείς πως έχοντας βουτήξει τα πάντα από το διαδίκτυο, θα μπορούσε να κερδίσει σε έναν αγώνα αρχάριων, όμως ακόμα και το πιο δυνατό του μοντέλο,  το ChatGPT 4o δεν ήταν ικανό να κερδίσει ένα παιχνίδι που έτρεχε σε έναν υπολογιστή πριν 47 χρόνια.

Αρκετοί το αντιμετωπίζουν χιουμοριστικά, όμως το πείραμα δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα αρκετά πίσω σε επίπεδο νόησης. Είναι σαν έναν μαθητή που παπαγαλίζει όσα διαβάζει, αλλά στην πράξη δε μπορεί να εφαρμόσει τίποτα και αντίστοιχες είναι πολλές φορές και οι απαντήσεις που δίνει.

Πρέπει να βρω που έχω το παλιό μου Atari 2600…

Πηγή: Linkedin

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.