Όλοι μπορεί να έχουμε μια κακή μέρα στην δουλειά, όμως αυτό το άτομο το τερμάτισε. Η NASA προσέλαβε την Lockheed Martin για την κατασκευή του NOAA N-Prime μετεωρολογικού δορυφόρου, όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ο δορυφόρος κόστισε $233 εκατομμύρια και κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στην Καλιφόρνια. O ογκώδης δορυφόρος, ενώ βρισκόταν σε καρότσι μεταφοράς μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, έπεσε από το καρότσι μεταφοράς.

Ο δορυφόρος έπεσε από ύψος ενός μέτρου και ευτυχώς δεν χτύπησε κάποιος άνθρωπος. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον δορυφόρο όμως, που έπεσε σε τσιμέντο. Στην συνέχεια η εταιρία επιβεβαίωσε την ζημιά και ο ΝOAA N-Prime (στην συνέχεια ΝΟΑΑ-19) είχε υποστεί μεγάλη ζημιά που κόστιζε πάρα πολλά για να διορθωθεί.

Το λάθος ήταν της Lockheed Martin και έπρεπε να πληρώσει τις ζημιές, δίνοντας όλο της το κέρδος από το πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρειάστηκε να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό.

Και ελπίζω ο Τζορτζ Μπους να καθόταν κάτω όταν έλαβε την είδηση ​​καθώς έπρεπε να πληρώσουν ένα εκπληκτικό ποσό 135 εκατομμυρίων δολαρίων, είπε τότε ο εκπρόσωπος της NASA, Ντέιβ Στάιτζ – σύμφωνα με το Space.com.

MOAA N-Prime

Μετά από έρευνα για τις συνθήκες το ατυχήματος, αποκαλύφθηκε κάτι πολύ μικρό που προκάλεσε τεράστια ζημιά. Η ζημιά προκλήθηκε από 24 μπουλόνια που έλειπαν, τα οποία κρατούσαν σταθερό τον δορυφόρο, σε μια διαδικασία που ονομάζεται Turn-Over Cart (TOC)

Σύμφωνα με την έκθεση της NASA τα μπουλόνια αφαιρέθηκαν από το καροτσάκι για ένα άλλο πρόγραμμα, που χρησιμοποιούσε το ίδιο καροτσάκι σε μια κοινή περιοχή των εγκαταστάσεων. Για την αφαίρεση δεν ενημερώθηκε το πρόγραμμα του NOAA και έγινε η ζημιά.

Διαπιστώθηκε ότι το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν τα εν λόγω μπουλόνια είχαν τοποθετηθεί όπως έπρεπε.

Τουλάχιστον το 15% του δορυφόρου έπρεπε να αντικατασταθεί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Steitz.

Σε δήλωσή του τότε: «Η Lockheed Martin έχει εθελοντικά συνεισφέρει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης όλα τα κέρδη που είχαν προηγουμένως κερδίσει και καταβληθεί από το συμβόλαιο.

“Η εταιρεία θα αναλάβει την ολοκλήρωση του δορυφορικού λεωφορείου N-Prime μόνο με βάση το κόστος, παραιτούμενη από όλα τα κέρδη που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρωθεί στη Lockheed Martin για αυτό το διαστημικό λεωφορείο.”

Η εκτόξευση του δορυφόρου με τις καθυστερήσεις έφτασε τον Φεβρουάριο του 2009 και έχει μείνει στην ιστορία, όχι για τον πολύ δυνατό δορυφόρο, αλλά για το εν λόγω ατύχημα. Μάλιστα ο ΝΟΑΑ-19 ήταν ο τελευταίος από μια σειρά μετεωρολογικών δορυφόρων της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Για αυτό πάντα ελέγχουμε τον εξοπλισμό μας πριν την χρήση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.