Ερευνητές παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό αυτοκόλλητο επίθεμα με τη δυνατότητα αποκατάστασης της ομιλίας για άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές φωνής. Αυτό το καινοτόμο επίθεμα λειτουργεί αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ερμηνεύει τις κινήσεις των μυών του λαιμού, μετατρέποντάς τες σε ακουστική ομιλία.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, όπως οι φορητές συσκευές, αυτό το ελαστικό, μυϊκό αυτοκόλλητο επίθεμα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δονήσεις των φωνητικών χορδών, προσφέροντας νέες ελπίδες σε άτομα με εξασθενημένες φωνητικές χορδές. Ο Ziyuan Che, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο αυτής της τεχνολογίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαταραχές φωνής επηρεάζουν σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Έλληνες ερευνητές αποκάλυψαν ένα πρωτόγνωρο σήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Το αυτοκόλλητο επίθεμα, που τοποθετείται στο δέρμα, μεταφράζει τις κινήσεις των μυών του λάρυγγα σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια ερμηνεύονται σε ομιλία από έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Αν και το τρέχον πρωτότυπο περιορίζεται στην άρθρωση προκαθορισμένων φράσεων, παρουσιάζει εντυπωσιακή ακρίβεια, προβλέποντας την ομιλία με ακρίβεια περίπου 95 τοις εκατό.

αυτοκόλλητο επίθεμα φωνής

Με βάρος μόλις επτά γραμμάρια και μέγεθος περίπου όσο ένα μεγάλο νόμισμα, το αδιάβροχο αυτοκόλλητο επίθεμα δίνει προτεραιότητα στην άνεση και τη χρηστικότητα. Τα πειραματόζωα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εθελοντών χωρίς διαταραχές φωνής, επικοινωνούσαν με επιτυχία διάφορες προτάσεις ενώ βρίσκονταν σε κίνηση, αποδεικνύοντας τη λειτουργικότητα του επιθέματος ακόμη και κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, το αυτοκόλλητο επίθεμα παραμένει σε φάση ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η διάκριση παρόμοιων κινήσεων των μυών του λαιμού για διαφορετικές λέξεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις μελλοντικές εκδόσεις που θα είναι εξοπλισμένες με προηγμένους αλγορίθμους ικανούς να μεταφράζουν την ομιλία σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας έναν φάρο ελπίδας για τα άτομα παγκοσμίως που παλεύουν με διαταραχές φωνής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.