Η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής microchip στον κόσμο και η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της. Όπως είναι λογικό, σε κάθε νέο βήμα της TSMC, η Apple ενημερώνεται πρώτη. Μάλιστα, η Apple έχει προτεραιότητα στις παραγγελίες, αφού κατάφερε να κρατήσει για τον εαυτό της το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στα 3nm, για τον Apple A17 Pro και τα iPhone 15 Pro/Pro Max.

Εδώ να θυμίσουμε, πως όσο πέφτει το μέγεθος των transistors, τόσο μεγαλύτερες επιδόσεις έχουμε, χαμηλότερη κατανάλωση και ικανότερους επεξεργαστές. Πρακτικά σημαίνει πως στο ίδιο chipset χωράνε παραπάνω transistors με ότι συνεπάγεται αυτό. Εξετάζοντας το iPhone ως παράδειγμα, η σειρά iPhone 11 τροφοδοτήθηκε από το 7nm A13 Bionic που έφερε 8,5 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Το 3nm A17 Pro έχει 19 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Η Apple και η NVIDIA είδαν τα πρώτα chipsets στα 2nm της TSMC

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple είχε ήδη την ευκαιρία να δει τα πρώτα 2nm chips, κατασκευασμένα με τη N2 node της TSMC. Οι πληροφορίες θέλουν και την NVIDIA που είναι άλλος ένας μεγάλος πελάτης της TSMC να παίρνει μια γεύση από τα νέα chips.

Apple A17 Pro στα 3nm
Apple A17 Pro στα 3nm

Η TSMC έχει δηλώσει πως θα ξεκινήσει την παραγωγή σε chipsets στα 2nm, μέσα στο 2025. Στην τελευταία δήλωσή της στους Financial Times, αναφέρει πως “Προοδεύει καλά και σε τροχιά για όγκο παραγωγής για το 2025 και θα είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών στη βιομηχανία τόσο σε πυκνότητα όσο και σε ενεργειακή απόδοση όταν ανακοινωθεί.”

Ανακαλύψτε τη νέα σειρά FE της Samsung

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το iPhone 17 Pro και iPhone 17 Pro Max θα είναι οι πρώτες συσκευές της εταιρίας με επεξεργαστές στα 2nm, με τον A19 Pro.

Η TSMC δεν θα είναι η μόνη στα 2nm

Και η Samsung είναι έτοιμη να μπει στο παιχνίδι των 2nm και έχει αποδείξει πως μπορεί να το κάνει. Η Qualcomm έχει στραφεί στην Samsung για την παραγωγή των Snapdragon 8 Gen 5 του 2025. Στο παρελθόν η Samsung είχε χάσει την Qualcomm σαν πελάτη, αφού δεν μπορούσε να παράγει αρκετούς Snapdragon 8 Gen 1, με την τελευταία να στρέφεται προς την TSMC. Τώρα όμως έχει υπογράψει με ξανά με την Samsung για τους ημιαγωγούς του 2025, ενώ ήδη έχει το 60% της παραγωγής των Snapdragon 8 Gen 3.

Η κούρσα για τα 2nm έχει ξεκινήσει και είναι εντυπωσιακό πως ήδη έχουμε τις εταιρίες έτοιμες να παράγουν τους πρώτους επεξεργαστές. Βέβαια μέχρι την τελική τους μορφή, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο. Η μετάβαση στα 2nm θα φέρει τρομερή αύξηση επιδόσεων με ταυτόχρονη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Μαζί θα δούμε βελτιώσεις και στους ISPs που είναι πάνω στο chipset, οι οποίοι κάνουν όλη την επεξεργασία των φωτογραφιών από τις κάμερες, ενώ με την έλευση του AI θα έχουμε πολύ δυνατούς επεξεργαστές για να γίνονται όλα στην συσκευή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.