Η Emma Jackson, πρωτεργάτρια του κινήματος No Tech for Apartheid δηλαδή καμιά τεχνολογία για το απαρτχάιντ, σε άρθρο της που δημοσιεύσει στο The Nation περιγράφει γιατί η ίδια νιώθει αηδιασμένη με τη Google

«Όταν μπήκα στη Google πριν από πάνω από 20 χρόνια, ήταν ακόμη μια startup με λίγες χιλιάδες εργαζόμενους. Ένιωθα πως ήμασταν αφοσιωμένοι στο να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία. Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία στο Mountain View, όταν είδα ανθρώπους να φορούν μπλουζάκια με το λογότυπο της Google και σκέφτηκα: ”Μάλλον τους υποχρεώνουν να φοράνε στολή”. Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πάθος για έναν εργοδότη. Σύντομα κατάλαβα γιατί: κάθε λίγους μήνες, λανσαριζόταν ένα νέο προϊόν ή μια νέα λειτουργία που προσέφερε πραγματικά δωρεάν και χρήσιμες υπηρεσίες, όπως το Gmail ή το  Google Maps!

Σημαντική ενημέρωση του taxisnet για το myCar – Τι αναφέρει

Αν τότε κυριαρχούσε η υπερηφάνεια που δουλεύαμε εκεί, σήμερα με κατακλύζει κάτι εντελώς διαφορετικό: η απογοήτευση. Και αυτό οφείλεται σε χρόνια ανησυχητικών αποφάσεων εκ μέρους της διοίκησης, από τη συμμετοχή της Google στο στρατιωτικό Project Maven, μέχρι τις πιο πρόσφατες καθαρά κερδοσκοπικές συνεργασίες, όπως το Project Nimbus: το κοινό συμβόλαιο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Google και Amazon με τον ισραηλινό στρατό, το οποίο ενισχύει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων της πρωτοβουλίας No Tech for Apartheid στα γραφεία της Google. Ζητούσαμε να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την εργασίας μας για την υποστήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα, να μπει τέλος στη στοχοποίηση και τις διακρίσεις απέναντι σε Παλαιστίνιους, Μουσουλμάνους και Άραβες συναδέλφους μας και να υπάρξει ουσιαστική απάντηση στην κρίση υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα Nimbus. Η Google αντέδρασε εκδικητικά και απέλυσε παράνομα 50 εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων δεν συμμετείχαν καν άμεσα στη διαμαρτυρία.

Έκτοτε, η Google έχει ενισχύσει την τάση της να αποτελεί στρατιωτικό σύμμαχο. Δύο μήνες πριν, με στόχο να επωφεληθεί από τα ομοσπονδιακά συμβόλαια που υπόσχεται η επιστροφή του Τραμπ, εγκατέλειψε τη δέσμευσή της να μην αναπτύσσει Τεχνητή Νοημοσύνη για όπλα ή παρακολούθηση. Κατόπιν, εξαγόρασε την ισραηλινή startup ασφάλειας cloud Wiz, επιδίωξε συνεργασία με τις Αμερικανικές Τελωνειακές Αρχές για την αναβάθμιση πύργων παρακολούθησης από την ισραηλινή Elbit Systems με τεχνολογία AI στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και ξεκίνησε συνεργασία με τον μεγαλύτερο πολεμικό προμηθευτή στον κόσμο: την Lockheed Martin.

Η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η Raytheon δεν είναι πλέον οι μόνες πολεμικές εταιρείες στο παιχνίδι. Οι Big Tech εταιρείες, ωθούμενες από τις αγορές, στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον πόλεμο για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Έχοντας εξαντλήσει τις καταναλωτικές και επιχειρησιακές αγορές, βλέπουν τώρα τους συνεχώς αυξανόμενους  «αμυντικούς» προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων ως πεδίο και ευκαιρία απεριόριστης κερδοφορίας.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χρειαζόμαστε επειγόντως εμπάργκο στην Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει το βλέμμα στους εξοπλισμούς.

Εδώ και χρόνια οργανώνομαι εσωτερικά για να αντισταθώ στη στρατιωτικοποίηση της Google. Μαζί με άλλους συνειδητοποιημένους συναδέλφους, ακολουθήσαμε τα επίσημα εσωτερικά κανάλια για να εκφράσουμε ανησυχίες και να επηρεάσουμε τις αποφάσεις της εταιρείας. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από πάνω από 20 χρόνια στη Google, νιώθω την ανάγκη να μιλήσω δημόσια, γιατί η εταιρεία μας στηρίζει πλέον ενεργά την κρατική βία σε όλο τον κόσμο  και η ζημιά που προκαλείται εντείνεται διαρκώς.

Οι εργαζόμενοι πάντοτε αντιστέκονταν στην εργαλειοποίηση της τεχνολογίας. Από τις απεργίες και τα μποϊκοτάζ των United Farm Workers (Ενωμένοι Εργάτες της Γης), μέχρι τους μαύρους Αμερικανούς εργαζόμενους που ξεκίνησαν το Polaroid Revolutionary Workers Movement, αντιστεκόμενοι στη χρήση της τεχνολογίας Polaroid στα «διαβατήρια» του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και τελικά νίκησαν. Μπορούμε να  επιστρατεύσουμε τη συλλογική αλληλεγγύη ως όρο εργασίας, ως εργαλείο διεκδίκησης  και ως δρόμο για να ανατρέψουμε την εξουσία των εργοδοτών που προτάσσουν γενοκτονίες.

Για να πετύχουμε νίκες στο δρόμο προς μια ανθρωπινότερη τεχνολογία, πρέπει να ενεργούμε με αλληλεγγύη, εντός κι εκτός των χώρων εργασίας. Αλληλεγγύη στους  Παλαιστινίους που βομβαρδίζονται από πλατφόρμες AI της Google και της Amazon, στους εργάτες στην Ινδία που υπογράφουν συμβόλαια 14ωρης δουλειάς, στους μετανάστες που παρακολουθούνται και καταγράφονται, στις κοινότητές μας που βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση, στους αόρατους συναδέλφους μας στις αποθήκες και τα κέντρα data που δεν μπορούν καν να πάνε στην τουαλέτα χωρίς να φοβούνται την απόλυση.

Μόνο μια ισχυρή, οργανωμένη βάση εργαζομένων με συλλογική δράση μπορεί να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση της εταιρείας μας. Το έχουμε ξανακάνει. Την εποχή της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, μαζί με συναδέλφους αγωνιστήκαμε ενάντια στο Project Maven, το στρατιωτικό συμβόλαιο της Google με το Υπουργείο Άμυνας. Και καταφέραμε να το ακυρώσουμε.

Η δύναμή μας  βρίσκεται στην αλληλεγγύη με άλλους εργαζόμενους. Όταν δρούμε συλλογικά, βρίσκουμε όχι μόνο ισχύ αλλά και κοινότητα, και έναν τρόπο να αντέξουμε τα σκοτεινά χρόνια μέσα από τον κοινό αγώνα. Είναι εμπνευστικό να αγωνίζεσαι δίπλα σε άλλους, να δυναμώνεις και να βρίσκεις θάρρος μέσα από τη συλλογικότητα.

Προς όλους τους συναδέλφους μου στη Google και σε όλη την τεχνολογική βιομηχανία: Αν δεν δράσουμε τώρα, θα γίνουμε πιόνια στην αυταρχική και απάνθρωπη ατζέντα αυτής της κυβέρνησης: απελάσεις μεταναστών και αντιφρονούντων, κατάργηση αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, αναδιάταξη των θεσμών υπέρ των δισεκατομμυριούχων της Big Tech και συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Ως εργαζόμενοι στην τεχνολογία, έχουμε ηθική ευθύνη να αντισταθούμε στη συνενοχή και τη στρατιωτικοποίηση της εταιρείας και κατ’ επέκταση της εργασίας μας πριν να είναι πολύ αργά».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.