Skip to content

Εμφανίστηκαν πληροφορίες για τον Kirin 9100, το chipset των Huawei Mate 70

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Εμφανίστηκαν πληροφορίες για τον Kirin 9100, το chipset των Huawei Mate 70

Πριν λίγες ημέρες είδαμε την νησίδα από τις κάμερες όλης της σειράς Mate 70. Τώρα έχουμε πληροφορίες για τον Kirin 9100, το νέο chipset της εταιρίας που θα τροφοδοτεί τις συσκευές. Η πληροφορίες δηλώνουν πως η εταιρία κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση!

Σύμφωνα με τη διαρροή, ο Kirin 9100 είναι κατασκευασμένος στα 6nm (SMIC Ν+3). Πρόκειται για σημαντική βελτίωση από τα 7nm του Kirin 9000s, που είδαμε στα Mate 60, όμως απέχει ακόμα αρκετά από τα 3nm που παίζει ο ανταγωνισμός. Από την άλλη, η Huawei ποτέ δεν κυνηγούσε τις επιδόσεις των chipsets της, αλλά την εμπειρία χρήστης των συσκευών της και τις επιδόσεις των καμερών.

Ο χρήστης @spektykles στο Telegram, δημοσίευσε μια εικόνα  που αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του νέου chipset. Η κωδική του ονομασία είναι HiSilicon Baltimore και έρχεται με πυρήνα Cortex-X για πρώτη φορά. Εντύπωση προκαλεί πως πρόκειται για πλήρες σχεδιασμό ARM, με όλους τους πυρήνες να είναι από την σειρά Cortex. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ένα εντελώς νέο chip από την Huawei και την SMIC, αφού ο Kirin 9000s χρησιμοποιούσε Taishan μεγάλους και μεσαίους πυρήνες, μαζί με τέσσερις πυρήνες Cortex-A510 για ενεργειακή απόδοση.

Kirin 9000S Kirin 9100 (rumored)
Node 7nm 6nm
CPU, big 1x Taishan Big @ 2.62GHz Cortex-X1 @ 2.67GHz
CPU, mid 3x Taishan Mid @ 2.15GHz Cortex-A78 @ 2.32GHz
CPU, small 4x Cortex-A510 @ 1.53GHz Cortex-A55 @ 2.02GHz
GPU Maleoon 910 MP4 Maleoon 910?

Η GPU έχει την ονομασία Mali-TBEX, όμως πιθανότατα θα είναι μια Maleoon (της HiSilicon). Ίσως είναι ίδια με αυτή που είδαμε στον Kirin 9000s και Kirin 9010, αν κρίνουμε από την δεύτερη εικόνα.

Η CPU φαίνεται να είναι φτιαγμένη από παλιότερα μέρη. Ο Cortex-X1 μαζί με Cortex-A78 και Cortex-A55, είναι από την εποχή του Snapdragon 888, ενώ η MediaTek δεν έβγαλε ποτέ chip με Cortex-X1 πυρήνα και πήγε απευθείας στον Cortex-X2, με τον Dimensity 9000.

Όμως, παρατηρούμε κάτι περίεργο στο εν λόγω chip. Ο Cortex-X1 και τα chipsets που τον ενσωματώνουν ήταν όλα στα 5nm και όχι στα 6nm όπως αναφέρει η πηγή των πληροφοριών. Βέβαια, θα μπορούσε απλά να ήταν τυπογραφικό και να ήθελε να γράψει 5nm. Βέβαια, οι πυρήνες Cortex-X1 δεν έχουν περιορισμό στα πόσα nm θα φτιαχτούν, απλά μεγαλώνει το μέγεθος του chip.

Επιτέλους: H Google φέρνει τα πάνω κάτω στον διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ Android και iOS

Οι πληροφορίες θέλουν επιδόσεις κοντά στον Snapdragon 8 Gen 2 και 8+ Gen 1, που είναι μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τον Kirin 9010. Ακούγεται πως στο AnTuTu ξεπερνάει του 1.100.000 πόντους.

Kirin 9100

Όπως και να έχει, αν η SMIC και η Huawei καταφέρουν να φτιάξουν νέο chipset σε λιθογραφία 6nm ή 5nm, θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για μια εταιρία που δεν έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό της ASML, που είναι η μόνη εταιρία που παράγει μηχανήματα κατασκευής chipset αυτού του είδους.

Πηγή: GizmoChina

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.