Στα χρονικά της φυσικής, ο βυθισμένος καταιωνιστής (καταιωνιστήρας / ψεκαστήρας / εκτοξευτήρας) έχει ιντριγκάρει εδώ και καιρό τους στοχαστές, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στο παζλ του Richard Feynman. Πώς, λοιπόν, συμπεριφέρεται ένας καταιωνιστής αντίστροφης ροής κάτω από το νερό; Μετά από δεκαετίες ασύμφωνων προσπαθειών για την επίλυση αυτού του αινίγματος, αναδύεται μια σημαντική ανακάλυψη από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ομάδα, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή Kaizhe Wang, αποκαλύπτει τη λύση / απάντηση. Χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο αντίστροφο ψεκαστήρα με ρουλεμάν εξαιρετικά χαμηλής τριβής, ελαχιστοποίησαν τα σφάλματα.

Feynman καταιωνιστής

Μέσω καινοτόμων μεθόδων, όπως οι έγχρωμες βαφές και οι κάμερες υψηλής ταχύτητας, τεκμηρίωσαν σχολαστικά την κίνηση του εκτοξευτήρα, αποκαλύπτοντας ένα εκπληκτικό εύρημα: βυθισμένος, ο αντίστροφος καταιωνιστής περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν και πιο αργά.

Αυτή η απροσδόκητη συμπεριφορά προκύπτει από σύγκρουση πιδάκων νερού μέσα στον καταιωνιστή, που δημιουργεί ροπή. Ενώ υπάρχει μεταβλητότητα, η συνεπής αντίστροφη εναλλαγή επικυρώνει τα ευρήματά τους. Οι ειδικοί επαινούν αυτό το αποτέλεσμα ως ορόσημο στη μηχανική των ρευστών, καθώς προσφέρει γνώσεις για τις ενεργειακές τεχνολογίες και τις αρχές κίνησης.

Πείραμα σύντηξης με laser παράγει άφθονη και φθηνή ενέργεια

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.