Υπάρχει κάτι χειρότερο από την ελληνική γραφειοκρατία; Ναι, τα προβλήματα που δημιουργεί το απαρχαιωμένο σύνολο εγγράφων που είναι υποχρεωμένοι οι Έλληνες πολίτες να χρησιμοποιούν. Ειδικότερα, οι ελληνικές ταυτότητες είναι το πιο άχρηστο έγγραφο στον κόσμο και δεν το αναγνωρίζουν διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες.

Εδώ και δεκαετίες, πάρα πολλές χώρες έχουν αντικαταστήσει τα παλιόχαρτα των εθνικών ταυτοτήτων με κάρτες οι οποίες αναγράφουν τα στοιχεία του κατόχου, έχουν φωτογραφία του – έγχρωμη, και σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν μαγνητικές ταινίες, chip, ή QR code / barcode που με ένα σκανάρισμα οποιαδήποτε υπηρεσία μπορεί να λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Στην Ελλάδα, ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι οι ελληνικές ταυτότητες θα αλλάξουν, θα γίνουν κάρτες που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και θα τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν πιο εύκολα τις ψηφιακές υπηρεσίες. Τελικά σε αυτήν την χώρα, τα πάντα πάνε με ρυθμούς χελώνας.

Πρόσφατα, χρειάστηκε να αλλάξω την παλιά χειρόγραφη ταυτότητα μου – ναι τόσο μεγάλος είμαι – με εκτυπωμένη, γιατί γνωστή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δεν δεχόταν το παλιόχαρτο που είχα – εκτός ότι είχαν περάσει 15 χρόνια από την έκδοση και ήμουν υποχρεωμένος να την αλλάξω έτσι και αλλιώς.

Σήμερα, χρειάστηκε να καταθέσω την αστυνομική του ταυτότητα σε γνωστή σελίδα online μαθημάτων, για να μπορέσω να λάβω την πιστοποίηση ότι ολοκλήρωσα κάποιο από τα σεμινάρια. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, το σύστημα τους δέχθηκε την ταυτότητα μου, αλλά σε ελάχιστο χρόνο διαπίστωσα ότι οι ελληνικές ταυτότητες και οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Το σύστημα τους αναγνώρισε ως ονοματεπώνυμο την αναφορά στο ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – στο δεξί μέρος της μπροστά όψης της ταυτότητας. Κάπως έτσι, σε πρώτη φάση κατέληξα να λάβω πιστοποιητικό με το όνομα “Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας” και επίθετο “Ταυτότητα”. Σε δεύτερη φάση, έπρεπε να επικοινωνήσω με την υποστήριξη της υπηρεσίας και να τους αποδείξω ότι οι γονείς μου δεν με βάφτισαν “Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας”.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι στα τέλη του 2021 οι ελληνικές ταυτότητες παραμένουν τόσο πίσω, που οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν μπορούν να τις αναγνωρίσουν. Δυστυχώς, αυτό μου έχει τύχει και σε ελληνική υπηρεσία, της οποίας το σύστημα δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει το έγγραφο, από φωτογραφίες οι οποίες ήταν πεντακάθαρες και τραβηγμένες από το Galaxy S21 Ultra.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πόσο δίκαιο έχεις !!!
    Εγώ ζω στην Γερμανία η ελληνική μου ταυτότητα είναι γραμμένη με το χέρι κι έχει ορθογραφικό λάθος , με αποτέλεσμα στο προξενείο όταν ήθελα να βγάλω διαβατήριο εντόπιζαν το λάθος και μου ζητούσαν πιστοποιητικό Γεννήσεως !!! Αγανάκτησα και πήρα και την γερμανική υπηκοότητα να έχω το κεφάλι μου ήσυχο . Εκτός από εμένα τα παιδιά μου πολλές φορές προβλήματα με υπηρεσίες !!! Διαβάζω πως βρίσκονται σε διαγωνισμό εδώ και κάτι χρόνια να εκδώσουν νέες ψηφιακές ταυτότητες ….. ίσως καταλήξουν το 2039!!!!

    • Κύριε χωρίς να θέλω να γίνω κακός, είναι δυνατόν να έχει κάποιος ταυτότητα με ορθογραφικο λάθος? Απαράδεκτο! Απορώ πως σας άφηναν να μπείτε σε αεροπλάνο? Επίσης για να πάρετε Γερμανική υπηκοότητα πάλι σας ζήτησαν πιστοποιητικό γεννήσεως αλλά εκεί δεν σας ήταν πρόβλημα μάλλον. Επίσης ήθελα να αναφέρω στον κύριο Ανδρέα πως για να συμπληρώσεις μια φόρμα για τα Ελληνικά δεδομένα πρέπει καταρχήν να διαβάσεις της οδηγίες, όταν σου λέει π.χ. ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ Ή ΑΡΧΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΕΛΤΊΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ :Πρέπει να συμπληρώσεις π.χ. ΑΤ Βύρωνα δηλαδη Αστυνομικο Τμήμα Βύρωνα …. ποτε δεν άκουσα κάποιος να ζητα τον ορισμο Αρχηγείο Ελληνικης Αστυνομιας, τέλος για να κλείσει το θέμα μιας και είστε άνθρωπος της τεχνολογίας, σχεδόν πάντα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια με την επαναφορτωση του browser πολλά από τα στοιχεία που είχαμε συμπλήρωσει χάνονται και σαφώς πρέπει να τα συμπληρώσουμε πάλι. Αυτά είχα να σας πω, ευχαριστώ καλή συνέχεια!

      • Όταν καταθέτεις έγγραφα σε υπηρεσίες – ειδικά ξένες, πρέπει να βγάλεις φωτογραφία ή να σκανάρεις το κάθε έγγραφο και να το ανεβάσεις στην υπηρεσία. Έπειτα, το σύστημα τους εξετάζει το αρχείο για να εντοπίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

        Δυστυχώς, με την ελληνική ταυτότητα έχω αντιμετωπίσει πολλά αντίστοιχα προβλήματα, όπως αυτά που αναφέρω. Το συγκεκριμένο έγγραφο έπρεπε να έχει αλλάξει μορφή εδώ και δεκαετίες… Επιπλέον, καλή η προσπάθεια με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, αλλά ως χώρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

        Όσον αφορά το σχόλιο σας για την “επαναφορτωση του browser”… Με προσβάλλει και μόνο το γεγονός ότι θεωρήσατε πώς θα συμπλήρωνα οποιαδήποτε φόρμα λάθος (ευθαρσώς λέτε ότι δεν είμαι ικανός να αναγνωρίσω την εκδούσα αρχή στο δελτίο της ταυτότητας) ή ακόμη χειρότερα ότι θα συμπλήρωνα στα πεδία του ονόματος οποιαδήποτε υπηρεσία. Ευτυχώς για εμένα, το IQ μου είναι ιδιαίτερα υψηλό και φροντίζω να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, για να αποφύγω την άνοια – καθώς θέλω να γνωρίζω τι μου γίνεται, που λέμε – και το να γίνω βάρος σε οποιονδήποτε.

        Καλή συνέχεια.

        • Κύριε Ανδρέα δεν ήθελα να σας προσβάλω απλά να σας πω ότι οι φόρμες στο ίντερνετ έχουν πολλές διαφορές και εάν δεν έχετε τύχει σε κάτι ανάλογο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις να μην ολόκληρωθει μια αίτηση , θα μείνω μόνο στο γεγονός οτι μετά την 15ετια λόγο ότι έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που εμφανίζεται στην φωτογραφία η ταυτότητα είναι ( άκυρη) ή δύσχρηστη αν προτιμάτε εφόσον σε κάποιο έλεγχο αεροδρομίου ή Αστυνομίας το όργανο σας κοιτάει 5-10 φορες επίμονα και προσπαθεί να καταλαβει αν απεικονίζει τον ίδιο ανθρώπο. Επίσης δεν είμαι σίγουρος για την χρονολογία νομίζω 2008-10 ήταν όταν είπαν να αλλάξουμε τις ταυτότητες με νέες που περιέχουν και ελληνικά αλλά και λατινικά.(Ειδικα αυτοί που ταξιδεύουν έτρεξαν πρώτοι). Προφανώς κάποιοι δεν το έκαναν για τους δικούς τους λόγους ή δεν ενημερώθηκαν σωστά γι αυτό και έχουν τα προβλήματα που αναφέρετε.Τέλος για να κλείσουμε το θέμα με τις ιντερνετικες συναλλαγές διαφωνώ κάθετα με το θέμα της φωτογραφίας, εμένα πάντα μου ζητούν να τα σκαναρω και όταν πρόκειται για ταυτότητα ή διαβατήριο ή πτυχίο ή απολυτήριο λυκείου, πάντα θέλουν και επικύρωση από δημόσιο φορέα. Αυτά τα θέματα έχουν κλείσει από τότε που βγήκε το photoshop αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

      • Βλέπεις λοιπόν ότι είναι απαράδεχτο !!! Ποιος μπορεί να ελέγξει ένα λάθος που αντί ελληνικά έγραψε κάποιο γράμμα Λατινικά ; Μόνο το ελληνικό προξενείο βρήκε το λάθος !!! Το πιστοποιητικό Γεννήσεως οι Γερμανοί το πήραν μεταφρασμένο ….. απλά θέλω να διατυπώσω την προχειρότητα που έχουν κάποιοι που εργάζονται στο δημόσιο !!!

  2. Εγώ μεγάλωσα εδώ την Γερμανία έχω την
    Ελληνική ταυτότητα και τις γερμανικές Υπηρεσίες δεν έχω πρόβλημα και πάντα Δείχνω την ελληνική ταυτότητα και όσα προβλήματα μου είπαν άμα υπάρχουν δεν πρόκειται να πάρω την γερμανική υπηκοότητα!! Την έχεις την γερμανική υπηκοότητα στο όνομα που έχεις ξένος είσαι!!

    • Το να έχεις δυό και τρεις υπηκοότητες δε σημαίνει πως παύεις να είσαι Έλληνας ίσα ίσα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα ……

  3. Ωχ ναι και εμένα συμπλήρωσε 15 χρόνια. Και εγώ την θέλω για να κάνω λογαριασμό σε γνωστή online τράπεζα.
    Κανονικά πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει μια ενιαία ταυτότητα.

  4. Φοβάμαι ότι όπως για όλα τα θέματα στην Ελλάδα και σε αυτό πρέπει να βρεθεί ο “σωστος” παροχος υπηρεσιών που θα εγκριθεί αφού κάποιοι εισπράξουν τη “σωστη” μίζα.
    Όσο αυτό δεν έχει συμβεί, θα κυκλοφορούμε με τα κουρελοχαρτα της δεκαετίας του ’60.

  5. Πραγματικά θεωρώ απαράδεκτον στο 2021 AD να υπάρχουν έγγραφα με προδιαγραφές του 1960 (γιατί τέτοιες είναι οι προδιαγραφές, η ταυτότητα της μητέρας μου που εκδόθηκε το 1961 είναι ίδια εμφανισιακά με τη μόνη διαφορά έχει δακτυλικό αποτύπωμα και γράφει ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ). Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα σαν αυτά που περιγράφει ο αρθρογράφος, αλλά και στα ταξίδια. Έχω γνωστό στον έλεγχο διαβατηρίων στο διεθνές αεροδρόμιο του Heathrow εδώ στο Λονδίνο, όταν φτάνει Έλληνας με τέτοια ταυτότητα ταλαιπωρούνται και οι δύο πλευρές μέχρι να διασταυρώσουν τα στοιχεία. Ευτυχώς όπως μου έχει πει πολλοί έχουν προνοήσει και έχουν διαβατήριο.

  6. Κάτι που δυστυχώς κανένας δεν γνωρίζει στην Ελλάδα ούτε ακόμα και οι δικηγόροι, είναι ότι η ελληνική ταυτότητα θεωρείται ληγμένο έγγραφο με την πάροδο της 15ετίας. Εμείς μεν συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε αλλά είναι παράνομο να υπογράφεται μία σύμβαση με μία ληγμένη ταυτότητα. Σε πρόσφατο έργο ηλεκτρονικών υπογράφων που έτρεξα, ανακάλυψα ότι το εν τρίτον των πελατών που έπρεπε να γίνουν onboard από τράπεζα δεν μπορούσαν να εγγραφούν και να πάρουν ηλεκτρονικές υπογραφές λόγω παλαιότητας της ταυτότητας…

  7. Εγώ έχω ακόμα χειρότερη εμπειρία. Πήγα στην τράπεζα να κάνω επικαιροποιηση των στοιχείων μου. Αφού πήγα διάφορα άσχετα χαρτιά,υπέγραψα ηλεκτρονικά για το υπόδειγμα υπογραφής, ζήτησα να γίνει ο λογαριασμός ακατάσχετος έναντι του δημόσιου και τρίτων.Και τότε μου ζητήθηκε το απίθανο. Να κάνω υπεύθυνη δήλωση , αλλά να πάω στο αστυνομικό τμήμα να μου θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής μου. Όχι δεν έχω αυτοκτονήσει ακόμα.

  8. Όλες οι ελληνικές ταυτότητες παραμένουν σε ισχύ μέχρι την αντικατάστασή τους. Αυτά λέει η ελληνική νομοθεσία.

    Η Τράπεζα στης Ελλάδας στη Συνεδρίαση 172/29.5.2020 δέχεται μόνο ταυτότητες με λατινικούς χαρακτήρες, δηλαδή επιλέγει ανάμεσα σε ισοδύναμα έγγραφα του κράτους. Πρέπει να διορθώσει το σφάλμα της. Δημιούργεί πρόβλημα στους πολίτες σε καιρό πανδημίας και πιθανές οικονομίες συνέπειες στην επιχείρησή τους, πχ στην περίπτωση που δέχονται πιστωτικές κάρτες σε πάροχο που δεν έχει φυσικό κατάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.