Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει ότι πλήθος ελληνικών ιστοσελίδων μιλούν δήθεν για πρόστιμα αν δεν προβείς στην έκδοση της νέας ταυτότητας για λίγα κλικς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν προβλέπεται κάποιο πρόστιμο για μη έκδοση νέας ταυτότητας και ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr το επιβεβαιώνει.

Cosmote: Απεριόριστο internet στο σπίτι και εν κινήσει χωρίς σταθερό, συμβόλαια και δεσμεύσεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μη έκδοση ταυτότητας δεν επιφέρει πρόστιμο. Ωστόσο, η ταυτότητα είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση του πολίτη σε διάφορες διαδικασίες και υπηρεσίες. Επομένως, συνιστάται η έκδοση νέας ταυτότητας σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή φθοράς της παλιάς. Τα δικαιολογητικά έκδοσης αναλύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής αστυνομίας

Ωστόσο, για την έκδοση νέας ταυτότητας απαιτούνται κάποια παράβολα και συγκεκριμένα αυτά που απαιτούνται αναλύονται παρακάτω:

Για την έκδοση της νέας ταυτότητας απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – “Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη”). Εάν είστε πολύτεκνος, το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, δηλαδή 5,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1895] – “Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)”). Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50 € (Τύπος Παραβόλου: [2043] – “Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνος υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)”). Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς της ταυτότητας, χρειάζεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – “Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας”).

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Να την αλλάζαμε αν αυτόματα γινόταν ενημέρωση παντού. Σιγά μην φάμε μια μέρα από την ζωή μας γυρνώντας από τράπεζες κ εφορία για αλλαγή της ταυτότητας

 2. Ρε ουστ που θα αλλαξω την ταυτοτητα μου
  Θα μεινω με την παλια νεοταξιτες λαμογια

 3. Αρνούμαι να αλλάξω την ταυτότητα μου για ένα λόγο. Δεν θέλω η ταυτότητα μου να συνδεθεί με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης!!!!!!

 4. Μήπως μας αφήνουν σε ησυχία; Μία με την πανδημία και το lockdown 6 μήνες, μόλις βγήκαμε άρχισαν δύο πόλεμοι που ακρίβυναν τα πάντα, συνεχόμενο κυνηγητό για όλους, πρόστιμα από παντού και για όλα, να τώρα και για τις ταμειακές και τα pos, τα πρόστιμα για τις ταυτότητες μας έλειπαν.
  η Ελλάδα έχει πάει στα τάρταρα, με πτώχευση στους έλληνες το 2024, τέτοια που δεν είχαμε ούτε μέσα στην κρίση των μνημονίων.. κατά τα άλλα πανηγυρίζουν ότι όλα τα κάνουν καλά και τα έχουν καταφέρει.
  Είναι να σηκωνόμαστε να φεύγουμε από εδώ έστω και στα 50,53 μας, τα κατάφερε τελικά.

 5. Ωραία ρε παιδιά καλά τα λέτε κι αν κάποια άνθρωποι βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούνε να έρθουνε και έχουνε την παλιά τους ταυτότητα τι γίνεται δηλαδή είχα στείλετε μας μία απάντηση σε αυτό το θέμα γιατί δεν είμαστε λίγοι είμαστε πολύ έλληνες το εξωτερικό γερμανία αμερική κτλ κτλ δώστε μας μία πληροφορία για αυτούς που κατοικούν στο εξωτερικό πέρα από το διαβατήριο τους είτε έχει λήξει είτε όχι

 6. Τι σόι τίτλος άρθρου είναι αυτός???
  Ποιός μας “εκφοβίζει” ??
  Δεν είδα να αναφέρετε κάτι στις λίγες σειρές του άρθρου.
  Οι οποιεσδηποτε αναρτήσεις των διαφόρων sites γίνανε εκφοβισμοί από τον αρθρογράφο?
  Καλό θα ήταν να πάρετε λίγο σοβαρά το επάγγελμα που κάνετε.

 7. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Όλα τα ειδησεογραφικά κάνουν φέιγ βολάν με κόπι πέιστ ενημέρωση, σίγουρα απευθείας από την κυβέρνηση, αναφέροντας στον τίτλο για πρόστιμα, κάτι που πουθενα δεν εμφανίζεται στο σώμα του κειμένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.