Η Eurostar δοκιμάζει ένα νέο σύστημα για αναγνώριση προσώπου που θα επιτρέπει στους επιβάτες να παρακάμπτουν τους ελέγχους για εισιτήρια και διαβατήρια στο σταθμό St Pancras International του Λονδίνου. Το σύστημα, που ονομάζεται SmartCheck, είναι διαθέσιμο για τους συχνούς επιβάτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Business Premier και Carte Blanche της Eurostar.

Για να χρησιμοποιήσουν το SmartCheck, οι επιβάτες πρέπει να σκανάρουν το διαβατήριό τους και να ταυτοποιήσουν το εισιτήριο τους μέσω μιας εφαρμογής. Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα σκανάρει το πρόσωπό τους και θα το συγκρίνει με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Εάν ο έλεγχος είναι επιτυχής, οι επιβάτες θα μπορούν να μπουν στον σταθμό χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών.

Η Eurostar ελπίζει ότι το SmartCheck θα βοηθήσει στη μείωση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των ελέγχων μετά την εφαρμογή του Brexit. Η εταιρεία προτίθεται να επεκτείνει τη λειτουργία του συστήματος για περισσότερους επιβάτες εφόσον η δοκιμαστική λειτουργία του κριθεί επιτυχής.

Η αναγνώριση προσώπου έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες ως εναλλακτική της χρήσης φυσικών εισιτηρίων σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων. Το 2019, παρόμοιο σύστημα είχε δοκιμαστεί στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ωστόσο η λειτουργία του σταμάτησε λόγω της μείωσης των επιβατών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 2021, σύστημα αναγνώρισης προσώπου για εισιτήρια τέθηκε σε λειτουργία στο Μετρό της Μόσχας, με πολλούς να πιστεύουν ότι πίσω από τη διευκόλυνση των επιβατών κρύβεται η περεταίρω επέκταση παρόμοιων συστημάτων που λειτουργούν σε όλη τη Ρωσία και έχουν ως στόχο τον εντοπισμό υπόπτων από τις αρχές.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eurostar, Gwendoline Cazenave δήλωσε: «Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στους σταθμούς και να απλοποιήσουμε τις ροές των επιβατών.» Οι αποσκευές των επιβατών πάντως θα εξακολουθούν να ελέγχονται από το προσωπικό ασφαλείας των σταθμών, ενώ οι Γάλλοι συνοριοφύλακες θα ελέγχουν επίσης τα διαβατήρια με τον συνηθισμένο τρόπο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.