Έπειτα από ολόκληρους μήνες εργασίας και φημών για το νέο λειτουργικό, η Huawei τελικά ανακοινώνει σήμερα επισήμως το Harmony OS στο ετήσιο developer conference στη Κίνα. Η νέα πλατφόρμα, η οποία προηγουμένως αναφερόταν ως Hongmeng OS, βασίζεται σε microkernel όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Fuchsia OS της Google, κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξή του για πλήθος συσκευών, όπως smart speakers, automobiles, smartwatches, tablets και φυσικά smartphones.

Το καλύτερο, εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για το HTML5, Linux και για Android θα μπορούν να τρέξουν στο Harmony OS στο μέλλον. Για να κάνει τη ζωή των developers ευκολότερη, η Huawei θα παρέχει πρόσβαση στον ARK Compiler, που βοηθά στο compile του κώδικα από διάφορες άλλες γλώσσες προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των C/C++, Java και Kotlin. Ένα νέο SDK για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με διαφορετικές συσκευές, επίσης θα διατεθεί από την εταιρεία και για να εκλείψουν απειλές ασφαλείας, επιβεβαιώνεται ότι το Harmony OS δεν θα παρέχει root πρόσβαση, κάτι που η huawei το θεωρεί απειλή ασφαλείας στο Android και σε άλλα Linux based λειτουργικά.

Ο CEO της Huawei πάντως, τονίζει την προσήλωση της εταιρείας στην πλατφόρμα του Android και ότι θα συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν διεθνώς. Ωστόσο, αν κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Android, η Huawei θα τολμήσει να κάνει γρήγορα την εναλλαγή στο Harmony OS. Εξαιτίας αυτού, θα το κάνει πλήρως open source τον επόμενο χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στις Oppo και Xiaomi να συμβάλλουν και αυτές στην ανάπτυξή του. Η ανάπτυξη της τρέχουσας έκδοσης του harmony OS ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, αλλά φέτος έχει επιταχύνει την διαδικασία ανάπτυξης του λειτουργικού και αναμένεται η έκδοση 2.0 και η 3.0 να φθάσουν το 2020 και 2021. Αρχικά θα τοποθετηθεί στα επερχόμενα smart screen προϊόντα, όπως η Honor Vision TV, ενώ στην πάροδο του χρόνου θα γίνει optimized και για άλλες συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.