Η Google αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτεί τη σουίτα εφαρμογών του Android στην Ευρώπη. Από εδώ και στο εξής, η Google θα αρχίζει να χρεώνει ένα τέλος αδειοδότησης για το Play Store και άλλα Google apps για πρώτη φορά στην ιστορία του Android. Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε απάντηση των επιταγών της Κομισιόν, η οποία επέβαλλε πρόστιμο στην εταιρεία για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις, ενώ την υποχρεώνει και να σταματήσει την παράνομη πρακτική “σύνδεσης” των Chrome και των search apps με το Android.
Να ποια είναι η απάντηση της Google. Αν ένας κατασκευαστής smartphone ή tablet το επιθυμεί, θα μπορούν πλέον να προβούν στην αδειοδότηση του Play Store και των mobile apps της Google και των Chrome και search apps, ξεχωριστά, αντί να απαιτείται να τα αποδεχθεί σαν bundle. Οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να αδειοδοτούνται έναντι ενός τιμήματος και να εγκαθιστούν τις εφαρμογές της Google και σε τροποποιημένες εκδόσεις του Android.
H Google ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε προβεί στη χρέωση των Android apps και υπηρεσιών της, επειδή τα αντίστοιχα έσοδα τα κερδίζει από τα Chrome και search apps. Πλέον, οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν για εφαρμογές όπως το Play Store, που θεωρούμε ότι είναι core κομμάτι του Android, ενώ στην ουσία αποτελούν Google services.
Από τη στιγμή που η προεγκατάσταση του Google Search και του Chrome μαζί με τις άλλες εφαρμογές μας, μας βοήθησε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη του Android και την επέκτασή του, πλέον θα εισάγουμε ένα νέο paid licensing agreement για smartphones και tablets που κάνουν το ντεμπούτο τους στον Ευρωπαικό οικονομικό χώρο, αναφέρει ο Hiroshi Lockheimer, επικεφαλής του Android.
Επιπλέον, σπεύδει να διευκρινήσει ότι το Android θα παραμείνει δωρεάν και open source, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο τα Google Services που συνήθως έρχονταν μαζί με το OS. Και οι εταιρείες, μπορούν να επιλέξουν να μην αδειοδοτηθούν τα Google apps αν δεν θέλουν να πληρώσουν, όπως κάνει η Amazon για παράδειγμα και όπως συμβαίνει στη Κίνα, όπου η Google δεν δραστηριοποιείται. Αλλά τo Play Store, πιθανόν θα διατηρήσει τους κατασκευαστές smartphone και tablets συνδεδεμένους στη Google, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου συνεχίζει να κατεβάζει από εκεί Android apps.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Το τέλος του Android όπως το ξέρουμε. Χέστηκε η Google. Είναι η αφορμή για να ξετυλίξει την νέα της στρατηγική για κλειστό os.
Καλώς όρισες fuchsia