Ο 2024 YR4 είναι ένας αστεροειδής που αν πέσει στη Γη, θα μπορούσε άνετα να καταστρέψει μια πόλη ή ολόκληρες περιοχές. Ο αστεροειδής είναι σε πορεία να περάσει πολύ κοντά από την Γη το 2032, ενώ έχει 2.4% πιθανότητες να χτυπήσει τον πλανήτη μας. Ο 2024 YR4 έχει διάμετρο περίπου 90 μέτρων, όσο δηλαδή ένας ουρανοξύστης ή το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο 2024 YR4 ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και τότε είχε πιθανότητες 1.2% να χτυπήσει τη Γη, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις. Όμως, με καλύτερη παρατήρησή του και υπολογισμό της τροχιάς της εκ νέου, το ποσοστό ανέβηκε στο 2.3%.

Ο Dr Robin George Andrews, προειδοποιεί πως ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε για να τον εκτρέψουμε, η κατάσταση μπορεί να πάει στραβά. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά για να τον σπάσουμε σε κομμάτια, θα μπορούσε να στείλει ραδιενεργά υλικά στη Γη.

Στο X , αναφέρθηκε στο Double Asteroid Redirection Test (DART), την πρώτη αποστολή αφιερωμένη στη διερεύνηση και επίδειξη μιας μεθόδου εκτροπής αστεροειδών αλλάζοντας την κίνηση ενός αστεροειδούς στο διάστημα μέσω κινητικής πρόσκρουσης.

Εξήγησε ότι ήταν μια επιτυχημένη αποστολή, αλλά «δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κινητικούς κρουστικούς πυραύλους όπως αυτόν για να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αστεροειδή όποτε θέλουμε».

Asteroid 2024 YR4 περιοχές

Σύμφωνα με τον Andrews, κανείς δε θέλει να διαταράξει έναν αστεροειδή κατά λάθος, επειδή τα κομμάτια του μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Γη. Παρομοίασε την κατάσταση σαν μετατροπή σφαίρα σε σκάγια κυνηγετικού όπλου.

«Μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Εάν είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να μην μπορούμε να το εκτρέψουμε με ένα διαστημόπλοιο. Θα χρειαζόμασταν πολλά για να το χτυπήσουμε τέλεια, όλα χωρίς να το σπάσουμε καταστροφικά.»

Ίσως η απόδοση του συστήματος πλανητικής άμυνας να βελτιωθεί μέχρι το 2028 και να μπορέσουμε να στείλουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο διαστημόπλοιο, που θα μπορέσει να τον εκτρέψει πιο εύκολα.

Ο Dr Andrews θεωρεί πως θα ήταν πιο ασφαλές να υπολογίσουμε τις περιοχές που μπορεί να χτυπήσει και να τις ετοιμάσουμε για εκκένωση.

2024 YR4 περιοχές
Διάδρομος κινδύνου για τον αστεροειδή 2024 YR4 στις 22 Δεκεμβρίου 2032, χρησιμοποιώντας δεδομένα από παρατηρήσεις που έγιναν έως τις 10 Φεβρουαρίου 2025. Πηγή: ESA

Που μπορεί να πέσει όμως;

Ο David Rankin, μηχανικός του Catalina Sky Survey Project της NASA, χαρτογράφησε έναν διάδρομο κινδύνου, με τις περιοχές που μπορεί να χτυπήσει ο αστεροειδής 2024 YR4, αν τελικά η τροχιά του τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Ο εν λόγω διάδρομος κινδύνου περιλαμβάνει τις βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Νότια Ασία, την Αραβική Θάλασσα και την Αφρική.

Σημαντική προειδοποίηση για όσους πήραν το δωρεάν Ant1+

Αυτό θα σήμαινε ότι η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, η Κολομβία και ο Ισημερινός θα κινδύνευαν να πάρουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων.

Οι αστρονόμοι ανά τον κόσμο υπολογίζουν πως ο 2024 YR4 θα δημιουργήσει μια έκρηξη τόσο μεγάλη, όσο θα ήταν περίπου από 8 εκατομμύρια τόνους TNT, που σημαίνει πως θα σάρωνε τα πάντα σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το σημείο πρόσκρουσης.

Μάλιστα, η NASA ανέθεσε σε μια διεθνή ομάδα αστρονόμων να μελετήσουν τον αστεροειδή με το James Web Space Telescope, ώστε να μάθουμε τις ακριβείς διαστάσεις του και τα υλικά που τον αποτελούν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα τις επιπτώσεις μια πρόσκρουσης, αλλά και τις επιπτώσεις της πλανητικής άμυνας στην περίπτωση που χρειαστεί να χτυπήσουμε τον αστεροειδή.

Όπως και να έχει, στην παρούσα φάση, το 2.4% είναι αρκετά χαμηλό ποσοστό, όμως ο κίνδυνος δεν είναι ανύπαρκτος. Για αυτό τον λόγο η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της προς τον αστεροειδή, γιατί η γνώση είναι όντως δύναμη.

Εδώ να θυμίσουμε πως ο αστεροειδής Apophis λίγους μήνες μετά την ανακάλυψή του είχε 2.7% πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη το 2029, όμως με την καλύτερη παρατήρησή του με πιο εξεληγμένα μέσα, το ποσοστό αυτό έπεσε πολύ κοντά στο 0%. Οπότε, πιθανότατα όλα θα πάνε καλά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.