Ως εφιάλτη παρουσιάζουν οι ειδικοί την πιθανότητα ελέγχου της TSMC από τους Κινέζους, θέτοντας ένα σαφές ερώτημα. Τι θα γινόταν, αν η TSMC έχανε την ανεξαρτησία της και κατέληγε πιόνι στην τρέχουσα γεωπολιτική σκακιέρα;

Η TSMC είναι η εταιρεία που κατασκευάζει chips για μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ονόματα της τεχνολογίας, όπως η Apple, η AMD, η Intel, η NVIDIA, η MediaTek, η Qualcomm και άλλες. Έχουμε ήδη δει τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών, σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα και πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως εφιάλτη τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής chips. Ο μεγαλύτερος φόβος μεταξύ των Αμερικανών νομοθέτων είναι ότι θα δώσει στην κινεζική κυβέρνηση μοχλό πίεσης για τις χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται.

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Michael McCaul, δήλωσε στο Fox News ότι αν δώσετε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της βιομηχανίας ημιαγωγών, θα έχουν σημαντική επιρροή στους εμπορικούς εταίρους τους και θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη. Έχουν δείξει στο παρελθόν ότι όταν έχουν μια δύναμη, τη χρησιμοποιούν.

Από την μεριά του, ο Jeremy Furchtgott, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Baron, δήλωσε: Το μέγεθος της δύναμης που θα αποκτούσε η Κίνα επί των οικονομιών άλλων χωρών αποκτώντας τον έλεγχος της Ταιβάν λόγω του κρίσιμου ρόλου της στις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών θα της έδινε ουσιαστικά ένα σαφές πλεονέκτημα. Κάθε είδους διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών που θα διαιωνιζόταν από τον πλήρη έλεγχο της Ταιβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Σύμφωνα με την Semiconductor Industry Association (SIA) , οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά 6,5% το διάστημα 2019 έως το 2020 και στη συνέχεια εκτινάχθηκαν κατά 26% επιπλέον έως το έτος που έληξε τον Μάιο του 2021. Ο Furchtgott συμπληρώνει: Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να προκαλέσουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών ή ενδεχομένως άλλων χωρών αλλά και πως όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία πωλήσεων θα εμποδίσουν την Κίνα από το να αποκόψει τους αγοραστές  τόσο γρήγορα. Η κινεζική οικονομία εξαρτάται από τις εμπορικές σχέσεις επισημαίνει ο ίδιος και αναφέρει ότι η εξάρτηση της Αμερικής από την Κίνα για διάφορα κρίσιμα αγαθά δίνει στην Κίνα κάτι που πλησιάζει το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 90% των πιο προηγμένων chips σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχεται από την TSMC

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.