Το Strava είναι μια δημοφιλής εφαρμογή που τη χρησιμοποιούν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώποι παγκοσμίως για να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, και διάφορα αθλήματα. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής παρακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεών τους. Ωστόσο, ένα κατά τα άλλα διασκεδαστικό χαρακτηριστικό του app, το οποίο υπάρχει από το 2018, μπορεί να προκαλεί ένα σημαντικό “πρόβλημα”.

Ερευνητές από το North Carolina State University Raleigh έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν την ασφάλεια του app και την πιθανότητα κάποιος να ανακαλύψει τη διεύθυνση του σπιτιού των χρηστών μέσω της δραστηριότητας που καταγράφει η εφαρμογή. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι είναι όντως πιθανό κάποιος να ανακαλύψει τη διεύθυνση κατοικίας οποιουδήποτε χρήστη υπό ορισμένες συνθήκες.

Κατά τη χρήση του Strava, οι χρήστες επιτρέπουν στο GPS να παρακολουθεί την τοποθεσία τους. Τα μέλη της πλατφόρμας μπορούν να χρησιμοποιούν heatmaps για να ανακαλύπτουν νέες διαδρομές και να βλέπουν πόσο δημοφιλείς είναι. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πιθανή μέθοδο εντοπισμού και ταυτοποίησης των διευθύνσεων των χρηστών.

Συνδυάζοντας τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα heatmap από την εφαρμογή με ατομικές πληροφορίες χρηστών, αναλύοντας τα δεδομένα των χαρτών, και χρησιμοποιώντας το OpenStreetMaps, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις θέσεις εκκίνησης και τερματισμού κοντά σε συγκεκριμένες κατοικίες. Με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψαν τις διευθύνσεις των κατοικιών κάποιων χρηστών.

Αν και είναι ανησυχητικό να σκέφτεται κανείς ότι κάποιος θα μπορούσε να εξάγει τη διεύθυνση του σπιτιού του από μια εφαρμογή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό ακρίβειας των εντοπισμένων ήταν περίπου 37.5% σε σύγκριση με τα δεδομένα που είχαν από το Strava. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι αν ο χρήστης ζει σε μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, η πιθανότητα να βρεθεί η διεύθυνσή του είναι μικρότερη από ό,τι αν ζει σε μια περιοχή με λιγότερους κατοίκους, κάτι που ακούγεται λογικό.

Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα μέρος όπου υπάρχουν μόλις 10 με 15 σπίτια και μόνο εσείς να χρησιμοποιείτε το Strava. Θα μπορούσαν τα heatmaps να οδηγήσουν οποιονδήποτε στην εξώπορτά του σπιτιού σας. Οπότε, αν μένετε σε αραιοκατοικημένη περιοχή καλό θα ήταν να προσέχετε λίγο κατά τη χρήση της εφαρμογής. Για περισσότερη ασφάλεια, θα πρέπει να αποτρέψετε την εμφάνιση των σημείων εκκίνησης και τερματισμού, ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις.
  • Επιλέξτε “Privacy Controls” και στη συνέχεια “Map Visibility”.
  • Η απόκρυψη των σημείων εκκίνησης και τερματισμού συνδέονται με συγκεκριμένη διεύθυνση. Μπορείτε να προσαρμόσετε το εύρος εγγύτητας εντός του οποίου αρχίζει ή τελειώνει κάθε δραστηριότητα, με επιλογές έως και ακτίνα 1 μιλίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.