Τα Windows κάνουν πολλές διεργασίες στο background όταν απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας, όταν κάνετε επανεκκίνηση ή όταν αποσυνδέεστε. Όλες αυτές οι διεργασίες, διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα σας και οι διεργασίες σας δεν θα χαθούν:

Τα Windows ελέγχουν για συνδεδεμένους χρήστες:

Όταν λες στο PC σου να απενεργοποιηθεί ή να κάνει επανεκκίνηση, τα Windows αρχικά ελέγχουν για να διαπιστώσουν αν άλλα user accounts έχουν ενεργά sessions. Αυτό συμβαίνει όταν κλειδώνετε το δικό σας Windows session και κάνετε sign in σε άλλον λογαριασμό Windows, πριν αποσυνδεθείτε. Αν τα Windows διαπιστώσουν ότι κάποιος άλλος χρήστης δεν έχει αποσυνδεθεί σωστά, θα δείτε το μήνυμα ότι κάποιος άλλος χρησιμοποιεί αυτό το PC. Αυτός ο χρήστης θα μπορούσε να χάσει οποιαδήποτε μη αποθηκευμένα δεδομένα.  Είναι καλή ιδέα, να σταματήσεις εδώ και να αφήσεις τον άλλον χρήστη να αποσυνδεθεί για να μην χάσει τα δεδομένα του.

Τα Windows όμως, σου επιτρέπουν να πατήσεις το Shut down anyway, αν είσαι σίγουρος ότι ο άλλος χρήστης δεν έχει αφήσει την εργασία του κάπου στη μέση. Αν είσαι ο μοναδικός συνδεδεμένος χρήστης δεν θα δεις το εν λόγω μήνυμα και τα Windows θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Τα Windows λένε στα προγράμματα να αποθηκεύσουν την εργασία τους

Πριν αποσυνδεθείς από το PC σου, τα Windows λένε σε όλα τα ανοιχτά προγράμματα να αποθηκεύσουν την εργασία τους. Αυτό επίσης συμβαίνει, όταν απενεργοποιείτε ή κάνετε επανεκκίνηση στο PC σας. Ειδικότερα, τα Windows στέλνουν το eWM_QUERYENDSESSION μήνυμα σε όλα τα ανοιχτά παράθυρα. Δεν εξαναγκάζουν τις εφαρμογές να κλείσουν, αντίθετα τους λέει να αποθηκεύσουν την εργασία τους και μετά να κλείσουν και αυτός είναι ο λόγος που κάποιες φορές τα Windows 10 καθυστερούν να απενεργοποιήσουν το PC.

Τα προγράμματα μπορεί να μπλοκάρουν τη διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα μπορεί να έχει ανοιχτά συγκεκριμένα αρχεία που χρειάζονται αποθήκευση. Θα δεις ένα μήνυμα του τύπου Η εφαρμογή αυτή μπορείς να εμποδίζει την απενεργοποίηση. Να σημειωθεί εδώ, ότι τα Windows απενεργοποιούν άλλες εφαρμογές όταν είναι έτοιμες. Επομένως αν έχεις 10 ανοιχτές εφαρμογές και μόλις μια εμποδίζει την απενεργοποίηση, θα δεις ότι μόλις για τη μια αυτή εφαρμογή τα Windows θα σου ζητούν άδεια τι να κάνουν, ενώ οι υπόλοιπες έχουν ήδη κλείσει κανονικά.

Τα Windows σε αποσυνδέουν

Μόλις τα ανοιχτά προγράμματα αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους και ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης, τα Windows σε αποσυνδέουν. Μόλις τα Windows ολοκληρώσουν τη διαδικασία αποσύνδεσης των χρηστών, μένει πλέον να απενεργοποιηθούν. Τα Windows λένε σε οποιαδήποτε system services και τα processes να απενεργοποιηθούν αποθηκεύοντας οποιαδήποτε απαραίτητα δεδομένα. Κάθε service έχει 20 δευτερόλεπτα να απενεργοποιηθεί πριν τα Windows εξαναγκάσουν το κλείσιμό τους.

Επιπροσθέτως, τα Windows 10 θα αποθηκεύσουν το Windows kernel στο δίσκο. Είναι σαν ένα hibernate. Την επόμενη φορά που θα εκκινήσεις το PC, τα Windows μπορούν να επαναφορτώσουν το αποθηκευμένο kernel και να εκκινήσουν πιο γρήγορα. Το feature αποκαλείται fast Startup. Επίσης θα εφαρμόσουν και όλες τις τελευταίες ενημερώσεις.

Τέλος, τα Windows στέλνουν ένα ACPI shutdown signal στο PC. Αυτό λέει στο PC να απενεργοποιηθεί. Αν ποτέ χρησιμοποίησες τα Windows 95 μπορεί να θυμάσαι τις ημέρες πριν το ACPI shutdown signal. Τα Windows παρουσίαζαν ένα μήνυμα ότι είναι πλέον ασφαλές να απενεργοποιήσεις τον υπολογιστή και σε αυτό το βήμα, έπρεπε να πατήσεις το πλήκτρο για να απενεργοποιηθεί. Το ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) standard, το είδαμε για πρώτη φορά το 1996.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.