Θυμάσαι την υπόθεση με το TikTok; Ένα νέο privacy feature στο iOS 14 αποκάλυψε ότι το κινεζικό  social media app διαβάζει συνεχώς το cliopboard στο iPhone. Και μπορεί το TikTok να διόρθωσε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν πλήθος άλλων εφαρμογών που κάνουν το ίδιο πράγμα.

Όταν αντιγράφεις κάτι στο clipboard, οι εφαρμογές μπορούν να διαβάσουν τα δεδομένα, χωρίς εσύ να έχεις να επιλέξει Paste. Θα το έχεις διαπιστώσεις και εσύ ο ίδιος, όταν αντιγράφεις για παράδειγμα έναν tracking αριθμό στο clipboard και ανοίγεις ένα app παρακολούθησης δεμάτων, η εφαρμογή αναγνωρίζει ότι έχεις αντιγράψει το tracking number και σου προσφέρει επιλογή να την προσθέσεις αυτόματα. Και είναι πιο βολικό από το να έχεις να πατήσεις το Paste.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι οι εφαρμογές μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και να τα στείλουν σε κάποιον απομακρυσμένο server.  Η αντιγραφή ιδιαίτερων ευαίσθητων δεδομένων είναι αρκετά επικίνδυνη για αυτό και εφαρμογές, όπως password managers έχουν ρύθμιση για την εκκαθάριση του clipboard μετά από λίγα δευτερόλεπτα αντιγραφής κάποιου password.

Οι νέες ειδοποιήσεις coipy paste στο iOS 14 αποτελούν σαφή υπενθύμιση του πόσο μεγάλη πρόσβαση έχουν οι εφαρμογές στις συσκευές μας. Δεν θα δεις παρόμοιες ειδήσεις και για το Android, για τον απλό λόγο ότι αυτό ακόμη δεν εμφανίζει σχετική ειδοποίηση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.