Με τη βοήθεια του Chandra X-ray Observatory και του Hubble Space Telescope, η NASA κατάφερε να ρίξει φως σε ένα φαινόμενο που βρίσκεται στο κέντρο δύο συγκρουόμενων γαλαξιών. Δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες “χορεύουν” καθώς έλκουν υλικό από τους γαλαξίες που συγκρούονται μεταξύ τους.

Αυτές οι δύο μαύρες τρύπες βρίσκονται σε απόσταση μόλις 300 ετών φωτός μεταξύ τους – η μικρότερη απόσταση που έχουμε παρατηρήσει ποτέ σε ζεύγος ενεργών γαλαξιακών πυρήνων (AGN) σε ακτίνες X και ορατό φως. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν δύο μαύρες τρύπες σε κοντινή απόσταση, αυτή η ανακάλυψη ξεχωρίζει λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ τους.

Μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να καταστρέψουν το Σύμπαν

Αυτού του είδους οι συγκρούσεις μεταξύ μαύρων τρυπών δεν είναι σπάνιες, ιδιαίτερα στο πρώιμο σύμπαν, όταν οι γαλαξίες συγχωνεύονταν συχνότερα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζεύγος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, που μας επιτρέπει να έχουμε πιο άμεση πρόσβαση σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο.

Παρόλο που αυτή η απόσταση είναι τεράστια, τα τηλεσκόπια της NASA μπόρεσαν να “κοιτάξουν” τόσο μακριά στον χώρο και τον χρόνο, ώστε να παρατηρήσουν τις δύο μαύρες τρύπες να “χορεύουν”. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό οι δύο μαύρες τρύπες να έχουν ήδη συγχωνευτεί, όμως το φως της σύγκρουσης δεν έχει φτάσει ακόμη στη Γη.

Αυτό το εύρημα εντυπωσίασε ακόμα και τους αστρονόμους, που δεν περίμεναν να ανακαλύψουν κάτι τόσο σπάνιο. Και ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα το ίδιο φαινόμενο να συμβεί και με τον δικό μας Γαλαξία, όταν θα συγκρουστεί με τον γειτονικό μας, την Ανδρομέδα, και η μαύρη τρύπα μας θα συναντήσει μια άλλη, δημιουργώντας ακόμη ένα “χορευτικό” ζεύγος μαύρων τρυπών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.