Η πρόσφατη επιτυχία του Event Horizon Telescope (EHT) μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην παρατήρηση των μυστηριωδών υπερμεγέθων μαύρων τρυπών με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια.
Μέσα από νέα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση μόνο μερικών από τα τηλεσκόπια που απαρτίζουν το EHT, επιτεύχθηκε η υψηλότερη ανάλυση παρατηρήσεων που έχει γίνει ποτέ από την επιφάνεια της Γης.
Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες, που θα είναι κατά 50% πιο λεπτομερείς από αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα, όπως η εικόνα της μαύρης τρύπας M87*.
Αν και αυτές οι νέες παρατηρήσεις δεν έχουν ακόμα παράξει νέες εικόνες, καθώς απαιτείται η πλήρης ισχύς ολόκληρου του δικτύου των τηλεσκοπίων του EHT, κατάφεραν να ανιχνεύσουν το φως υπέρυθρης ακτινοβολίας σε υψηλότερη συχνότητα, στα 345 GHz. Αυτή η συχνότητα, με μήκος κύματος μόλις 0,87 χιλιοστά, προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια στις παρατηρήσεις.
Ο αστροφυσικός Alexander Raymond της NASA εξηγεί πως οι νέες παρατηρήσεις στα 0,87 χιλιοστά θα δώσουν πιο καθαρές και λεπτομερείς εικόνες, αποκαλύπτοντας πιθανώς νέες ιδιότητες που έχουν οι μαύρες τρύπες, τόσο αυτές που είχαν προβλεφθεί όσο και εκείνες που δεν είχαν φανταστεί οι επιστήμονες.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την απόκτηση αυτών των εικόνων ονομάζεται πολύ μακράς βάσης συμβολομετρία (VLBI), η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία πολλών ραδιοτηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο. Όσο περισσότερες κεραίες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο λεπτομερής είναι η παραγόμενη εικόνα. Ωστόσο, αυτό απαιτεί τεράστια επεξεργασία δεδομένων.
Παρά τις προκλήσεις, η δυνατότητα παρατήρησης σε υψηλότερες συχνότητες υπόσχεται πρωτοφανή ανάλυση, αντίστοιχη με το να παρατηρούμε ένα καπάκι μπουκαλιού πάνω στη Σελήνη από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα μπορούμε να δούμε μικρότερες, πιο αμυδρές και πιο απομακρυσμένες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.
Ο αστροφυσικός Sheperd Doeleman παρομοιάζει αυτή την εξέλιξη με τη μετάβαση από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στις έγχρωμες, εξηγώντας ότι αυτή η νέα “έγχρωμη όραση” θα επιτρέψει να διαχωρίσουμε καλύτερα τις επιδράσεις της βαρύτητας του Einstein από τα καυτά αέρια και τα μαγνητικά πεδία που τροφοδοτούν τις μαύρες τρύπες.
Επιστήμονες ζητάνε την βοήθειά σας για να βρουν μαύρες τρύπες με το τηλέφωνό σας
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.