Ένα ενδιαφέρον θέμα άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στο Reddit και ειδικότερα στην ενότητα του Android, όπου ένας developer παρουσιάζει την εφαρμογή του. Ο λόγος για την DNG Processor. Σύμφωνα με τον ίδιο, την αρχική ιδέα ανάπτυξης της συγκεκριμένης εφαρμογής, την έδωσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι συσκευές OnePlus 5, όταν έκαναν το αρχικό τους ντεμπούτο. Ήθελε με λίγα λόγια να δείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από την εφαρμογή της κάμερας. Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε και το παράτησε δυο φορές το όλο project, μέχρι που τελικά το ολοκλήρωσε.

Στη πράξη, και με πολύ απλά λόγια, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις RAW εικόνες που λαμβάνει από το native camera app και τις κάνει process στο background. Ο χρόνος επεξεργασίας αρχικά ήταν πολύ μεγάλος και μετά από διάφορες βελτιώσεις στην εφαρμογή, κατάφερε να μειώσει το χρόνο στο 1.5s στο OnePlus 3T. Μάλιστα, σε πιο σύγχρονα τηλέφωνα, όπως το OnePlus 6, υπάρχουν αναφορές ότι ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή!

Περιμένει για νέες RAW εικόνες να ληφθούν με τη χρήση ενός υποστηριζόμενου camera app και έπειτα γίνεται process στο background. Το κάνει αυτό, με τη χρήση της ισχύος της μονάδας γραφικών για ως μερικά δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα, είναι φωτογραφίες με περισσότερες λεπτομέρειες, υψηλότερο dynamic range. Κάτι σημαντικό, για να βεβαιωθείτε ότι το background processing λειτουργεί, κάντε whitelist την εφαρμογή στο battery optimization list. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για OnePlus συσκευές.

Θα λειτουργήσει στη συσκευή μου;

Σύμφωνα με τον developer έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί σε πολλές συσκευές. Η κύρια απαίτηση είναι να μπορείτε να προβείτε στη λήψη RAW εικόνων. Είτε το default camera app χρειάζεται να το υποστηρίζει, ή το τηλέφωνο θα πρέπει να έχει ενεργοποιημένη την υποστήριξη Camera2/HAL3. Αν είναι ενεργοποιημένη η υποστήριξη Camera2/HAL3, τότε μπορείτε να κατεβάσετε την OpenCamera και να ενεργοποιήσετε το RAW. Για Samsung και OnePlus συσκευές, προτείνεται η χρήση του stock camera app για την λήψη RAW.

Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο θέμα του reddit.

Συσκευές που έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί:

 • OnePlus 6, 6T, 5, 5T, 3, 3T

 • Samsung Galaxy S10, S7, Note 9 (Exynos)

 • Xiaomi Poco F1

Συσκευές που έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί μετά την ενεργοποίηση του Camera2/HAL3 με root

 • Moto G6, G5+ G4+

 • Redmi Note 5, 4

 • Lenovo ZUK Z2, Z2 Plus

 • ASUS Zenfone Max Pro M1

 • Wiko U Feel Prime

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είπα: Μωρέ λες; Λες να χει γίνει τόσο καλή δουλειά που να συναγωνίζεται το Gcam? Εμ… Δεν ξέρω τι κάνει από θέμα λεπτομέρειας στην φωτογραφία (ξέρω, σε σκοτεινές καταστάσεις ο θόρυβος δίνει ρεσιτάλ xD Είναι παντού και φωνάζει δυνατά xD ), αλλά τα χρώματα τα κάνει καλοκαιρινά… Και δεν εννοώ όμορφα και ζεστά, εννοώ ότι τα καταστρέφει Ο_Ο Τι αστείο είναι πάλι αυτή η εφαρμογή; Πλάκα μας κάνετε; Το Open Camera να κατεβάσω, καλύτερες λήψεις θα κάνω.

  • Κανείς δεν είπε ότι συναγωνίζεται την Google Camera, την παρουσίασα απλά σαν εναλλακτική.
   Τέλος, παίξτε με τις ρυθμίσεις.
   Μεγαλύτερη βελτίωση φαίνεται σε OnePlus συσκευές, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.