Αρχαίο DNA από ένα βρέφος που έζησε και πέθανε στη Νότια Ιταλία πριν από 17.000 χρόνια, δείχνει μια συναρπαστική εικόνα για το κακότυχο μωρό και προσφέρει ένα σπάνιο παράθυρο προς την αρχαία ζωή. Τα λείψανα βρέθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση που οι επιστήμονες μπόρεσαν να συλλέξουν DNA και να ανασυνθέσουν λεπτομέρειες της ζωής και του θανάτου του βρέφους με πρωτοφανή ακρίβεια.

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στη Νότια Ιταλία το 1998. Το «βρέφος της Grotta delle Mura» πέθανε περίπου σε ηλικία 7,5 μηνών έως 1,5 έτους. Ήταν 82 εκατοστά (32 ίντσες) ψηλός και πιθανότατα είχε μπλε μάτια, σγουρά σκούρα μαλλιά και καστανό δέρμα – ένας συνδυασμός αρκετά κοινός στην κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη στην Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή.

Τα λείψανα, που βρέθηκαν κάτω από πλάκες βράχου, ήταν πάρα πολύ καλά διατηρημένα, πόσοι μάλλον λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ηλικία τους. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα τα τοποθετεί μεταξύ 17.320 και 16.910 ετών. Μέσα από αυτά οι επιστήμονες έριξαν μια σπάνια ματιά στα χαρακτηριστικά, την ανάπτυξη, την κατάσταση υγείας, τον θάνατο και την καταγωγή του ατυχούς βρέφους.

Το βρέφος βρέθηκε στη Grotta delle Mura το 1998.
Πίστωση εικόνας: Higgins et al., Nature Communications, 2024 ( CC BY-NC-ND 4.0 )

Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το παιδί πιθανότατα έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία ο καρδιακός μυς παχαίνει, η οποία μπορεί να συνέβαλε στον πρόωρο θάνατό του.

Η ομάδα αποκάλυψε επίσης πως οι γονείς του μικρού παιδιού ήταν συγγενείς, πιθανότατα πρώτα ξαδέρφια.  Είναι κάτι που «βρίσκεται σπάνια στην Παλαιολιθική, αλλά πιο συνηθισμένο κατά τη Νεολιθική περίοδο», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alessandra Modi, από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, σε μια μεταφρασμένη δήλωση.

Τα ισότοπα στα δόντια υποδηλώνουν ότι η μητέρα του παιδιού είχε χαμηλή κινητικότητα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και μπορεί να ήταν υποσιτισμένη. Επιπλέον, ένα κάταγμα που βρέθηκε στην κλείδα του μωρού υποδηλώνει ότι η γέννησή του ήταν δύσκολη.

DNA βρέφους
Η ανάλυση των δοντιών του βρέφους έδωσε πληροφορίες για τη ζωή του και της μητέρας του.
Πίστωση εικόνας: Higgins et al., Nature Communications, 2024 ( CC BY-NC-ND 4.0 )

«Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη, η οποία συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές για την ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων, έδωσε μια άνευ προηγουμένου άποψη της ανάπτυξης και των συνθηκών διαβίωσης ενός παιδιού που έζησε σε μια καθοριστική περίοδο για τον οικισμό της ιταλικής χερσονήσου, επιτρέποντάς μας επίσης να συλλέξουμε πληροφορίες για μητέρα και τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της εποχής», δήλωσε ο Stefano Benazzi, καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Freevoy: Η νέα μπαταρία της CATL θα απογειώσει την αυτονομία στα υβριδικά!

Στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, το βρέφος της Grotta delle Mura προσφέρει μια μοναδική εικόνα αυτής της περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας, παρέχοντας ένα άλλο κομμάτι του γενετικού παζλ στην ιταλική χερσόνησο πριν από 17.000 χρόνια.

«Αυτή η μελέτη οδήγησε στην ανακατασκευή του αρχαιότερου γονιδιώματος στην Ιταλία», πρόσθεσε ο David Caramelli, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «[Αποκαλύπτει] σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό της νότιας Ιταλίας στο τέλος του τελευταίου παγετωνικού μέγιστου, με την άφιξη ομάδων από τα Βαλκάνια, που αποίκησαν την Ιταλία από τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια κατέβηκαν προς τις νοτιότερες περιοχές της χερσονήσου».

Απίστευτα τα πράγματα που μπορούμε να βρούμε για το παρελθόν με όπλα την επιστήμη, την τεχνολογία και λίγο DNA.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μένω έκπληκτος από την πρόοδο (ίσως την φαντασία) των παλαιοντολόγων. Διαβάζω όμως τα σχετικά με ενδιαφέρον…
    Ευχαριστώ τους αρθρογραφους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.