Η άνοδος της “Disease X”, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να υποδηλώσει μια πιθανή μελλοντική πανδημία, έχει γίνει το επίκεντρο ενός κύματος παραπληροφόρησης που διαδίδεται από Αμερικανούς συνωμοσιολόγους, οι οποίοι επωφελούνται και κερδίζουν από τη διάδοση ψευδών γεγονότων.

Η παραπληροφόρηση, η οποία περιλαμβάνει ισχυρισμούς για μια μοχθηρή συνωμοσία των ελίτ με στόχο την ερήμωση της Γης και αβάσιμους ισχυρισμούς για την Disease X ως όπλο γενοκτονίας, έχει εξαπλωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ασία σε πολλές γλώσσες. Αυτή η διάδοση ψευδών αφηγήσεων υπογραμμίζει τους κινδύνους της χαλαρής συγκράτησης του περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αποτελεί απειλή για τις προσπάθειες εξασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδίως για την καταπολέμηση της διστακτικότητας στα εμβόλια και την προετοιμασία για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας μετά την πανδημία Covid-19.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Disease X έχουν ενισχυθεί από δεξιούς παράγοντες επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι προωθούν ιατρικά κιτ που περιέχουν μη αποδεδειγμένες θεραπείες για τον Covid-19 ως υποτιθέμενη άμυνα κατά της υποθετικής ασθένειας. Αυτοί οι παράγοντες επιρροής, συμπεριλαμβανομένων του Alex Jones του InfoWars και του Αμερικανού καρδιολόγου Peter McCullough, χρησιμοποιούν τακτικές κινδυνολογίας για να προωθήσουν τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι το άγχος και την αβεβαιότητα του κοινού για οικονομικό κέρδος.

Τα trend των social media είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία, νέο κρούσμα στο TikTok

Η διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με την Disease X εκτείνεται πέρα από το πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με δεξιούς ιστότοπους όπως το The Gateway Pundit να προωθούν επίσης την πώληση ιατρικών κιτ μέσω χορηγούμενου περιεχομένου. Αυτή η διάδοση ψευδών πληροφοριών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη, καθώς πλατφόρμες όπως η X (πρώην Twitter) έχουν μειώσει τις προσπάθειες για τη συγκράτηση του περιεχομένου, δημιουργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση.

Οι συνέπειες αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης γύρω από τη Disease X είναι εκτεταμένες, με πιθανές επιπτώσεις στην αποδοχή των εμβολίων και στην ετοιμότητα όλων υπέρ της δημόσιας υγείας. Σπείροντας την αμφιβολία και προωθώντας ανεπιβεβαίωτες θεραπείες, οι θεωρητικοί ανάπτυξης συνωμοσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση πραγματικών απειλών για την υγεία και θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική αντίδραση σε μελλοντικές πανδημίες. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η διάδοση της παραπληροφόρησης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, εμποδίζοντας τα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη και τον μετριασμό της εξάπλωσης των μεταδοτικών ασθενειών και διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και τις αρχές δημόσιας υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.