Φανταστείτε να διπλασιάζατε την ισχύ του παλιού υπολογιστή σας χωρίς να αναβαθμίσετε ούτε ένα εξάρτημα υλικού. Αυτό το φιλόδοξο όραμα βρίσκεται στην καρδιά του ταυτόχρονου και ετερογενούς πολυνηματισμού (SHMT), ενός πρωτοποριακού συστήματος που ετοιμάζεται να φέρει επανάσταση στις επιδόσεις των σύγχρονων υπολογιστών.

Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Riverside (UCR) και το SHMT έχει τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο για την βελτίωση των δυνατοτήτων του υλικού αλλά και για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε διάφορους κλάδους.

Στην ουσία, το SHMT αξιοποιεί την αφθονία των πολλαπλών επεξεργαστών που βρίσκονται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως οι υπολογιστές και τα smartphones. Ενώ αυτή η πολλαπλότητα επιτρέπει την παράλληλη επεξεργασία από διαφορετικά εξαρτήματα, όπως η CPU, η GPU και η TPU, μπορεί επίσης να δημιουργήσει συμφόρηση στη μετάδοση δεδομένων μεταξύ αυτών των επεξεργαστών.

HUAWEI MateBook D 14 2023 – Επιδόσεις και δυνατότητες που πραγματικά εντυπωσιάζουν

Το SHMT επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών σε πολλαπλούς επεξεργαστές, αυξάνοντας σημαντικά τη συνολική απόδοση των εργασιών. Με την κατανομή του φόρτου εργασίας, το SHMT ελαχιστοποιεί τη χρήση ενέργειας, παρέχοντας σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας και την ενεργειακή απόδοση.

Οι αρχικές δοκιμές που διεξήγαγαν οι ερευνητές του UCR αποκάλυψαν εντυπωσιακές βελτιώσεις, με την ταχύτητα επεξεργασίας να διπλασιάζεται σχεδόν και την κατανάλωση ενέργειας να μειώνεται πάνω από 50 τοις εκατό.

Παρά τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητές του, η ευρεία υιοθέτηση του SHMT αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών δοκιμών διασφάλισης ποιότητας για τη διασφάλιση της συμβατότητας και της ακρίβειας σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών.

Αν και το ταξίδι για την ενσωμάτωση της SHMT σε καταναλωτικές συσκευές παραμένει αβέβαιο, η επιτυχής εφαρμογή του θα μπορούσε να προαναγγείλει μια νέα εποχή αυξημένων επιδόσεων και ενεργειακής απόδοσης στους υπολογιστές. Τα πρωτοποριακά ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 56ο ετήσιο διεθνές συμπόσιο μικροαρχιτεκτονικής IEEE/ACM στο Τορόντο του Καναδά, υπογραμμίζοντας τη σημασία του SHMT για την πρόοδο της επιστήμης των υπολογιστών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.