Οι CEOs των μεγαλύτερων social media έχουν κληθεί από την Γερουσία των ΗΠΑ, για να καταθέσουν με θέμα την ασφάλεια των ανηλικων στις πλατφόρμες τους. Στο ειδώλιο κλήθηκαν οι CEOs Mark Zuckerberg της Meta, Linda Yaccarino του X, Evan Spiegel της Snap, Shou Zi Chew του TikTok και Jason Citron του Discord.

Μια δήλωση όμως της Lindsay Graham, Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, έκανε τους CEOs να παγώσουν και εμάς μαζί. Δήλωσε:

«Κ. Zuckerberg, εσείς και οι υπόλοιπες εταιρίες μπροστά μας, ξέρω πως δεν το θέλατε, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας. Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους». και συμπλήρωσε, «Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους».

Ο Γερουσιαστής Dick Durbin, πρόεδρος των δημοκρατικών για την Επιτροπή Δικαιοσύνης, ανέφερε στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδία, που έδειχναν ραγδαία αύξηση του οικονομικού εκβιασμού. Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται πως ο εγκληματίας ξεγελά τα παιδιά ώστε να στείλουν ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεο, ενώ στην συνέχεια τα εκβιάζει με αυτό το υλικό.

«Αυτή η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών καθοδηγείται από ένα πράγμα: τις αλλαγές στην τεχνολογία», είπε ο Durbin κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Στην αρχή της ακρόασης, υπήρξε η αναπαραγωγή ενός βίντεο, που εμφανίζει παιδιά θύματα σεξουαλικού εκβιασμού, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δέχθηκα σεξουαλική εκμετάλλευση στο Facebook», είπε ένα παιδί στο βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε στη σκιά.

Στην αίθουσα υπήρχαν γονείς που κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους, τα οποία είχαν πληγεί λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί από τους γονείς χλεύασαν τον Zuckerberg, κατά της εναρκτήρια δήλωσή του, αλλά και σε διάφορα σημεία της ακρόασης.

Στην συνέχεια ο γερουσιαστής Josh Hawley, ζήτησε από τον Zuckerberg να ζητήσει συγγνώμη απευθείας στους γονείς και όταν ο Zuckerberg γύρισε προς αυτούς, πολλοί σήκωσαν τις φωτογραφίες των παιδιών τους.

Ο Zuckerberg εξέφρασε τη λύπη του για όσα είχαν βιώσει και υποσχέθηκε να εργαστεί για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να συμβεί σε άλλους, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη διευκόλυνση της κακοποίησης, όπως πρότεινε ο Hawley.

O CEO του Χ τόνισε πως υποστηρίζει την νομοθεσία STOP CSAM, που καθιστά τις τεχνολογικές εταιρίες υπεύθυνες για την κυκλοφορία υλικοί παιδικής κακοποίησης και πλέον επιτρέπει στα θύματα να προβούν σε αγωγή κατά των πλατφορμών και των app stores τους.

Ο CEO του TikTok, ανέφερε πως 170 εκ. Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το TikTok, απαντώντας σε σκληρές ερωτήσεις σχετικά με την ζημιά που προκαλούν τα κοινωνικά δίκτυα στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Στην συνέχεια ο Ted Cruz, των Ρεπουμπλικάνων, πίεσε τον Zuckerberg να απαντήσει για το προειδοποιητικό μήνυμα που εμφανίζει η πλατφόρμα, σε υλικό παιδικής κακοποίησης. Όμως επιτρέπει στον χρήστη να το δει αν θέλει. Ο Ted Cruz είπε:

«Κύριε Zuckerberg, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;»

«Όταν ένα αεροπλάνο της Boeing έχασε μία πόρτα πριν μερικές εβδομάδες, κανείς δεν εναντιώθηκε στην απόφαση να καθηλωθεί στο έδαφος όλος ο στόλος της. Οπότε γιατί δεν παίρνουμε την ίδια αποφασιστική δράση απέναντι στον κίνδυνο αυτών των πλατφορμών, όταν ξέρουμε πως πεθαίνουν παιδιά;»  Δήλωσε η Amy Klobuchar, Γερουσιαστής Δημοκρατικών

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.