Τα smartphones αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας τείνοντας να γίνουν η προέκταση του χεριού μας! Υψηλές επιδόσεις, όμορφο design, μεγάλη αυτονομία καθιστούν τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής του νέου μας κινητού, αλλά πόσοι από εμάς αλήθεια, θέτουμε ως προτεραιότητα την υγεία μας;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, Bluetooth κτλ. για τη λήψη και εκπομπή σήματος ορίζεται στην περιοχή των Ραδιοκυμάτων & Μικροκυμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οριοθετεί ένα ανώτατο δείκτη για την προστασία των χρηστών, ο οποίος εκφράζει τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, ο επονομαζόμενος δείκτης SAR. Κάθε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιβάλλεται να αναγράφει την τιμή του δείκτη των smartphones της, όπως επίσης να μην ξεπερνά το ανώτατο όριο. Συγκεκριμένα τα επίπεδα των ορίων για τις συσκευές που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2W/Kg που περιλαμβάνεται σε όγκο 10 gr. Ιστού.


Το κύριο μέλημα των χρηστών κινητής τηλεφωνίας και της επιστημονικής κοινότητας είναι το κατά πόσο η συνεχή έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία μας, οδηγώντας σε αλλοίωση του DNA, δημιουργώντας έτσι καρκινικά κύτταρα. Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί από πανεπιστημιακές ομάδες και εθνικούς φορείς υγείας, σχετικά με τις επιπτώσεις που πιθανόν μπορεί να προκαλεί η συχνότητα ακτινοβολίας κινητών τηλεφώνων(ενδεικτικά αναφέρουμε πειράματα σε κινήσεις ιόντων, ιδιοσυχνότητες βιολογικών συστημάτων, αναδιπλώσεις πρωτεϊνών κ.α.) . Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο(IARC) αναφέρει ότι :«Οι επιδημιολογικές μελέτες στην κινητή τηλεφωνία δεν υποδεικνύουν καμία αύξηση σε περιστατικά όγκων εγκεφάλου ή άλλες κακοήθεις νεοπλασίες, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού καρκίνου.». Γι’ αυτό το λόγο η Η/Μ Ακτινοβολία των κινητών κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία επιβλαβών παραγόντων που ίσως να υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου μαζί με …τον καφέ και το ταλκ!

Στον αντίποδα των συζητήσεων αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν πως ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βρούνε θετικές ενδείξεις πρόκλησης καρκίνου από τα κινητά σε σχέση με χορηγούμενες έρευνες, όπου μεγάλο μέρος τους χρηματοδοτείται από εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα σε έρευνα που διεξήχθη το 2003 βρέθηκε πως η απορρόφηση της ακτινοβολία αυξάνεται σε πιο μικρές ηλικίες, ενώ παρόμοια μελέτη σε παιδιά 5-8ετών παρουσίασε ενδείξεις, πως η υψηλότερη τιμή του SAR εμφανίζεται σε διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τους ενήλικες. Επιπλέον η τελική διαμόρφωση του κρανίου και του αυτιού ενός ενήλικα αυξάνει την απόσταση από τον εγκέφαλο, πράγμα που ελαττώνει την απορροφούμενη ισχύς, σε σύγκριση με το αναπτυσσόμενο κεφάλι των παιδιών.

Εταιρείες κολοσσοί όπως η Apple, η Huawei κ.α. εμφανίζουν στα κινητά τους πολύ υψηλό δείκτη SAR , χαρακτηριστικά επισημαίνουμε πως το iPhone 7+ έχει τιμές 1,24W/Kg(Κεφάλι) – 1,00W/Kg(Σώμα). Ορισμένες κατασκευαστικές εταιρίες όπως η Samsung, Nokia, Motorola, Vodafone χρησιμοποιούν συμβολομετρικές διατάξεις κεραιών με σκοπό να μειώσουν το SAR των smartphones τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δείκτης SAR που δίνεται είναι ο μέγιστος και όχι ο μέσος όρος, ενώ οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις εμφανίζονται όταν το κινητό έχει χαμηλό ή καθόλου σήμα, διότι αυξάνεται η ισχύς του με σκοπό να γίνει λήψη σήματος.

Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας λειτουργεί αθροιστικά στον οργανισμό μας, οπότε είναι συνετό να περιορίζουμε την έκθεση μας σε αυτή. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι πολλοί και οι μελέτες όχι απόλυτα ακριβείς. Προστάτεψε τον εαυτό σου όσο περνάει από το χέρι σου… η υγεία δεν είναι παιχνίδι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.