Η Μεγάλη Έκρηξη, όπως εξηγεί η wikipedia, είναι η κοσμολογική επιστημονική θεωρία σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση ύλης, πριν περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία αυτή για τη δημιουργία του Σύμπαντος είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα στην επιστημονική κοινότητα.

Όπως αναφέρει το CERN στην ιστοσελίδα του, το 1929 ο Αμερικανός αστρονόμος Edwin Hubble ανακάλυψε ότι οι αποστάσεις των μακρινών γαλαξιών ήταν ανάλογες με τις ερυθρές μετατοπίσεις τους. Η ερυθρή μετατόπιση συμβαίνει όταν μια πηγή φωτός απομακρύνεται από τον παρατηρητή της: το ορατό μήκος κύματος του φωτός επιμηκύνεται μέσω του φαινομένου Doppler προς το ερυθρό τμήμα του φάσματος. Η παρατήρηση του Hubble υπονοούσε ότι οι μακρινοί γαλαξίες απομακρύνονταν από εμάς, καθώς οι πιο απομακρυσμένοι γαλαξίες είχαν τις ταχύτερες φαινομενικές ταχύτητες. Αν οι γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς, σκέφτηκε ο Hubble, τότε κάποια στιγμή στο παρελθόν θα πρέπει να βρίσκονταν μεταξύ τους.

Η ανακάλυψη του Hubble ήταν η πρώτη υποστήριξη της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης του σύμπαντος του Georges Lemaître, που προτάθηκε το 1927. Ο Lemaître πρότεινε ότι το σύμπαν επεκτάθηκε μέσω έκρηξης από μια εξαιρετικά πυκνή και θερμή κατάσταση και συνεχίζει να επεκτείνεται μέχρι σήμερα. Μεταγενέστεροι υπολογισμοί τοποθέτησαν τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Το 1998 δύο ομάδες αστρονόμων που εργάζονταν ανεξάρτητα στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια παρατήρησαν ότι οι υπερκαινοφανείς αστέρες -άστρα που εκρήγνυνται- απομακρύνονταν από τη Γη με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείς να δεις και να ακούσεις την Μεγάλη Έκρηξη του σύμπαντος, όταν τότε ξεκινούσαν όλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.