Αν σήμερα σε ρωτήσουν ποια είναι η φωτογραφία με τις περισσότερες προβολές, δεν θα βρεις την σωστή απάντηση. Κάποιοι θα σου πουν πως είναι η φωτογραφία από τον πίνακα της Μόνα Λίζα, άλλοι θα σου πουν η φωτογραφία της Γης από την Σελήνη. Όμως όλοι κάνουν λάθος. Η φωτογραφία που έχουν δει οι περισσότεροι άνθρωποι και τις περισσότερες φορές, είναι μια φωτογραφία που κοιτούσαμε κάθε μέρα, σε σημείο να μην το αντιλαμβανόμαστε.

Αν νομίζετε πως για αυτή τη φωτογραφία χρειάστηκε πανάκριβος εξοπλισμός και σχεδιασμός για τη τέλεια τοποθεσία, πάλι θα κάνατε λάθος. Ο φωτογράφος της Charles O’Rear, αναφέρει πως απλά ήταν στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε για το περιοδικό People, το 2021, ο 81 ετών Charles O’Rear, εξήγησε πως κουβαλάει πάντα μια κάμερα μαζί του, γιατί ποτέ δεν ξέρεις!

Ο O’Rear, τράβηξε την φωτογραφία με τις περισσότερες προβολές τον Ιανουάριο του 1996, όταν πήγαινε να επισκεφτεί την σύζυγό του Daphne Larkin. Οδηγούσε από το σπίτι του στην St. Helena της Καλιφόρνια, στο σπίτι της στο Martin County. Συχνά σταματούσε για φωτογραφίες, γιατί η τοποθεσία ήταν πανέμορφη.

Τράβηξε λοιπόν την φωτογραφία που θα γινόταν αυτή με τις περισσότερες προβολές στον κόσμο. Ποια είναι όμως αυτή η φωτογραφία;

Η φωτογραφία με τις περισσότερες θεάσεις, είναι η φωτογραφία που είχαν σαν προεπιλεγμένη φωτογραφία τα Windows XP, με το τεράστιο καταπράσινο λόφο και τον καταγάλανο ουρανό, με τα παχιά σύννεφα.

 φωτογραφία με τις περισσότερες προβολές

Αυτή η φωτογραφία δεν ήταν προϊόν επεξεργασία, όμως δεν είναι. Η λήψη έγινε με φιλμ και τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα για την επεξεργασία μιας φωτογραφίας.

“Όταν είναι σε φιλμ, αυτό που βλέπετε είναι αυτό που λαμβάνετε”, εξηγεί ο O’Rear – ο φωτογράφος τράβηξε ην εικόνα χρησιμοποιώντας μια κάμερα Mamiya RZ67 με έγχρωμο φιλμ Fuji και ένα τρίποδο.

«Δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο. Χρησιμοποίησα ένα φιλμ που είχε πιο λαμπερά χρώματα, το φιλμ της Fuji εκείνης της εποχής, και οι φακοί της RZ67 ήταν απλά αξιοσημείωτοι.»

«Το μέγεθος της κάμερας και του φιλμ μαζί έκαναν τη διαφορά και νομίζω ότι βοήθησαν τη φωτογραφία Bliss (όπως την ονόμασε) να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο.»

«Νομίζω ότι αν το είχα τραβήξει με 35 χιλιοστά, δεν θα είχε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα», λέει ο O’Rear σε ένα βίντεο για τη Microsoft».

Η φωτογραφία του O’Rear, κατέληξε στα χέρια του Bill Gates, όταν ο όμιλος Gorbis, που είχε εξαγοράσει ο Gates,  αγόρασε το πρακτορείο Westlight το 1998. O O’Rear είχε στείλει αρχικά την φωτογραφία στο Westlight.

Η φωτογραφία αγοράστηκε από την Microsoft για λίγο πάνω από $100.000, με το ακριβές ποσό να παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Έτσι έγινε η προεπιλεγμένη ταπετσαρία στα Windows XP, ενώ όλοι με την κυκλοφορία του λειτουργικού, θέλαμε να βρεθούμε σε αυτό το απίστευτο τοπίο.

Ωστόσο η συναλλαγή δεν πήγε τόσο καλά όσο είχε προγραμματιστεί, καθώς ο O’Rear θέλησε να ασφαλίσει το δέμα για την αξία που θα λάμβανε, με την FedEx να μην δέχεται να αγγίξει καν την φωτογραφία, λόγω του υψηλού κόστους της. Έτσι ο φωτογράφος πήρε το αεροπλάνο και πήγε ο ίδιος την φωτογραφία στα γραφεία της Microsoft στο Seatle. Βέβαια για $100.000+ το 1998 και τα εισιτήρια πληρωμένα από την Microsoft, σίγουρα άξιζε τον κόπο.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι απλά μια ακόμα όμορφη φωτογραφία για τον O’Rear, έγινε η πιο διάσημη του.

«Είκοσι πέντε χρόνια στο Geographic και κανείς δεν δίνει δεκάρα γι’ αυτό», αστειεύεται η σύζυγός του Larkin.

Ο O’Rear εξηγεί: «Λαμβάνω email ίσως κάθε εβδομάδα ή δύο, που σχετίζεται με τη φωτογραφία Bliss».

Ο Steve Jobs χρησιμοποιούσε το τεστ μπύρας για τους υποψήφιους υπαλλήλους της Apple

«Όταν πεθάνω, αν και δε θα με θάψουν, η Daphne λέει πως στην ταφόπλακά μου δεν θα γράφει φωτογράφος του National Geographic, αλλά “Φωτογράφος του Bliss”»

Το σίγουρο είναι πως ο O’Rear μας έδωσε την φωτογραφία που αναγνωρίζει κάθε άνθρωπος με ηλικία από 15 ετών και πάνω. Όλοι την έχουν δει, όλοι έχουν δουλέψει βλέποντας αυτή την φωτογραφία κάποια στιγμή στη ζωή τους και όλοι έχουμε μελετήσει με αυτή τη φωτογραφία στο φόντο της. Είναι απλά η φωτογραφία με τις περισσότερες προβολές και μάλιστα πριν τα social media!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.