Οι επιστήμονες μέσω προσομοίωσης, προσπάθησαν να αναπαραστήσουν τον βίαιο θάνατο ενός άστρου που περιπλανήθηκε πολύ κοντά σε μια  μαύρη τρύπα.

black hole

Η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, αναφέρθηκαν στο λεγόμενο γεγονός παλιρροϊκής διάσπασης (TDE), εντοπίζοντας μάλιστα ένα άγνωστο είδος κρουστικού κύματος να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι η διάχυση αυτών των κρουστικών κυμάτων τροφοδότησε μια εξαιρετικά έντονη έκλαμψη κατά τη διάρκεια των λαμπρότερων εβδομάδων του συμβάντος.

Εκτός από την εξήγηση των λαμπρότερων περιόδων αυτών των βίαιων γεγονότων που καταστρέφουν αστέρια, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να χρησιμοποιήσουν τις TDE για να ανακαλύψουν τις ιδιότητες της μαύρης τρύπας, όπως η μάζα και ο ρυθμός περιστροφής τους.

Οι TDE συμβαίνουν όταν η τροχιά ενός άστρου πλησιάζει μια μαύρη τρύπα με μάζα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου. Καθώς το άστρο πλησιάζει την μαύρη τρύπα, η τεράστια βαρυτική επιρροή της μαύρης τρύπας δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις μέσα στο άστρο, κάνοντάς το ουσιαστικά σαν μακαρόνι, σε μια διαδικασία γνωστή ως spaghettification στα Αγγλικά. Η προσομοίωση που δημιούργησαν οι επιστήμονες δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη διαδικασία αυτή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.