Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί σημάδια, πως οι πίδακες σωματιδίων πλάσματος που εκτοξεύονται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, αλλάζουν κατεύθυνση με την πάροδο του χρόνου. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει πως το φαινόμενο μπορεί να αλλάξει στόχους σε τρομερά σύντομο χρόνο, μετατρέποντας τις μαύρες τρύπες σε Death Star

Αυτοί οι πίδακες προκαλούνται όταν το θερμαινόμενο υλικό που πέφτει σε μια μαύρη τρύπα, διοχετεύεται από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία, προς του πόλους της και αλλάξει κατεύθυνση προς το Σύμπαν. Αυτές οι δέσμες παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέων άστρων, οπότε πρέπει να μάθουμε πως λειτουργούν.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, εξέτασε 16 γαλαξίες με μαύρες τρύπες στο κέντρο τους.  Τα δεδομένα λήφθηκαν από το Παρατηρητήριο ακτινών Χ Chandra της NASA και το δίκτυο Very Long Baseline Array (VLBA) που διαχειρίζεται το Εθνικό Ραδιοαστρονομικό Παρατηρητήριο.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να συγκρίνουν δεδομένα ραδιοκυμάτων, που παρουσιάζουν πως είναι οι πίδακες αυτή τη στιγμή, σε κοιλότητες καυτού αερίου γύρω από τις μαύρες τρύπες.

«Διαπιστώσαμε ότι περίπου το ένα τρίτο των ακτινών δείχνουν τώρα σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις από πριν», λέει ο αστροφυσικός Francesco Ubertosi από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία.

Μαύρες Τρύπες Death Star
Τα ραδιοφωνικά σήματα και οι ακτίνες Χ συγκρίθηκαν για τη μέτρηση της κίνησης του πίδακα. (NASA/CXC/Πανεπιστήμιο της Μπολόνια/F. Ubertosi/NSF/NRAO/VLBA/Παν. Χαβάης/Pan-STARRS/SAO/N. Wolk)

“Αυτές οι μαύρες τρύπες σαν Death Star περιστρέφονται και δείχνουν προς νέους στόχους, όπως ο φανταστικός διαστημικός σταθμός στο Star Wars .”

Περίπου το ένα τρίτο των  πιδάκων που μελετήθηκαν (30-38%) φαίνεται να έχουν αλλάξει πορεία κατά 45 μοίρες ή περισσότερο, σε μια περίοδο 10 εκατομμυρίων ετών ή λιγότερο. Αυτό δείχνει πως το φαινόμενο είναι αρκετά κοινό στις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκαν αλλαγές στην κατεύθυνση σχεδόν 90 μοιρών, ενώ οι μικρότερες χρονικές περίοδοι για αλλαγή ήταν μόλις ένα εκατομμύριο χρόνια. Λαμβάνοντας σε κοσμική κλίμακα, αυτό είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά γρήγορη αναευθυγράμμιση.

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι μαύρες τρύπες είναι πιθανότατα ηλικίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ετών, θεωρούμε ότι μια μεγάλη αλλαγή κατεύθυνσης σε μερικά εκατομμύρια χρόνια είναι γρήγορη”, λέει ο αστροφυσικός Gerrit Schellenberger από το Κέντρο Αστροφυσικής | Harvard & Smithsonian (CfA) στις Η.Π.Α.

«Η αλλαγή της κατεύθυνσης των γιγάντων ακτινών της μαύρης τρύπας σε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια είναι ανάλογη με την αλλαγή της κατεύθυνσης ενός νέου θωρηκτού μέσα σε λίγα λεπτά».

Αυτές οι ακτίνες δυσκολεύουν την συνένωση αερίων και τη δημιουργία νέων άστρων, επηρεάζοντας πολύ το Σύμπαν γύρω από τον Γαλαξία τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα για το αν αυτές οι ακτίνες επηρεάζουν υπάρχοντα αστέρια ή αν επηρεάζουν μόνο την δημιουργία νέων.

[Αποκλειστικό] Μάθαμε τα πάντα για όσα έρχονται στο επόμενο Unpacked της Samsung

Αυτό όμως που δεν είναι σαφές, είναι το τι προκαλεί αυτή την περιστροφή, αν και οι ερευνητές έχουν κάποιες ιδέες, καθώς πολλοί διαφορετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να μετακινήσουν την κατεύθυνση των ακτινών προς άλλη κατεύθυνση.

Περαιτέρω μελέτες θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

«Είναι πιθανό ότι το υλικό που πέφτει γρήγορα προς τις μαύρες τρύπες σε διαφορετική γωνία για αρκετό καιρό θα σύρει τους άξονες περιστροφής τους σε διαφορετική κατεύθυνση, προκαλώντας τις δέσμες να δείχνουν προς διαφορετική κατεύθυνση», λέει ο Jan Vrtilek από το CfA.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.