Θα μπορούσε μία εφαρμογή να αναδείξει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του δικτύου 5G, αποτελώντας την ίδια στιγμή εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά και χρονομηχανή που «ζωντανεύει» το εμβληματικότερο ίσως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «ναι», γιατί αυτό ακριβώς κάνει η COSMOTE CHRONOS, η εφαρμογή που ζωντανεύει με την πιο σύγχρονη τεχνολογία την ιστορία μας, στα κινητά και τα tablet όλου του κόσμου.
Πώς το κάνει αυτό; Αξιοποιεί τις τεχνολογίες, AR, VR και AI και φέρνει στις συσκευές των χρηστών επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, όπως αυτά ήταν στην εποχή της ακμής τους, μαζί με ιστορικές πληροφορίες. Ειδικότερα, μέσα από την εφαρμογή οι χρήστες του app μπορούν να θαυμάσουν τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούν να δουν για πρώτη φορά σε τρισδιάστατη αναπαράσταση με αρχαιολογική επιμέλεια, το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη, μνημεία που σήμερα δεν σώζονται.
Τα μνημεία αυτά παρουσιάζονται στο φυσικό τους μέγεθος και οι χρήστες της COSMOTE CHRONOS έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και του εξωτερικού. Όπως είναι λογικό, η εμπειρία απογειώνεται πάνω στον Ιερό Βράχο, καθώς με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας οι ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται πάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή αποτυπώνεται από την κάμερα της συσκευής. Σε αυτό ακριβώς βοηθούν και οι καινοτόμες μέθοδοι μοντελοποίησης που αξιοποιεί η εφαρμογή, όπως και το υψηλό επίπεδο φωτορεαλιστικότητας, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τις μετεωρολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο.
Για πρώτη φορά μάλιστα στον χώρο του Πολιτισμού, αξιοποιούνται οι τελευταίες τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας μαζί με real time conversational Bot. Ο λόγος για την ψηφιακή βοηθό-ξεναγό, Κλειώ, η οποία λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά real time σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά για την Ακρόπολη και τα μνημεία της. Η ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η συσκευή μας συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εφαρμογή αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό βοήθημα εμπλουτισμού της φυσικής εμπειρίας περιήγησης στην Ακρόπολη, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και για επαγγελματίες ξεναγούς, και παράλληλα ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μάλιστα, αυτή η ψηφιακή κιβωτός γνώσης διατίθεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο, σε ελληνικά και αγγλικά, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και στο Apple store για φορητές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.
Δείτε παρακάτω demo της εφαρμογής:
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.