Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του techmaniacs.gr, η Cosmote περνάει στη νέα εποχή του Cosmote 5G SA. Ειδικότερα, η εταιρεία ξεκινά τη σταδιακή προσθήκη του Cosmote 5G SA δικτύου της, κάτι που είχε αναγγείλει και ο ίδιος ο κ. Τσαμάζ.

Ήδη η αντικατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει με πλήθος αναφορών να έρχεται στην ιστοσελίδα μας για ασυμβατότητα ορισμένων routers με το νέο δίκτυο. Ο λόγος είναι ότι η εκάστοτε Ελληνική μητρική εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στη διάθεση το firmware που απαιτείται για να είναι συμβατό με το νέο τύπου δικτύου. Πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, με τους κατασκευαστές να διαθέτουν το νέο firmware μόλις τελειώσουν οι αρχικές δοκιμές και βγει το πρόγραμμα από τις πιλοτικές δοκιμές.

cosmote 5g sa

Έχοντας στείλει ερώτημα ήδη σε εταιρίες που παρέχουν εξοπλισμό 5G, μας απάντησαν πως έχουν παρατηρήσει την αλλαγή σε μικρό αριθμό περιοχών, που όμως στην Αθήνα ίσως επηρεάζει αρκετά χιλιάδες χρηστών.

Σε ερώτημα στην ZTE μας ενημέρωσε πως στα router της μπορεί ο χρήστης να αλλάζει τον τύπου δικτύου σε 5G NSA και να κάνει επανεκκίνηση. Μετά από αυτό όλα λειτουργούν κανονικά.

Μόλις τελειώσει η πιλοτική λειτουργία, οι κατασκευαστές με την Cosmote θα κυκλοφορήσουν firmware update που θα ετοιμάσει τα routers για τα νέα δίκτυα της χώρας μας. Οι περισσότεροι κατασκευαστές όμως θα κυκλοφορήσουν το firmware για τις συσκευές που είναι ελληνικής αντιπροσωπείας, καθώς αυτές οι αναβαθμίσεις είναι βασισμένες στην αγορά για την οποία προορίζονται και αυτό σημαίνει σε συγκεκριμένα serial numbers.

Να τι αναφέρει η Cosmote για το 5G SA

Εδώ και περίπου δύο χρόνια η Ελλάδα έχει μπει στην εποχή του 5G. Πλήθος χρηστών σε πολλές πόλεις της χώρας μας απολαμβάνουν ήδη πολύ υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, ακόμα και σε επίπεδα που πλησιάζουν ή αγγίζουν το 1Gbps. Σε σύγκριση με μερικά χρόνια πίσω, η εμπειρία των συνδρομητών είναι πολύ καλύτερη, οι οποίοι σταδιακά μυούνται στην επανάσταση που υπόσχεται να προσφέρει η τελευταία γενιά κινητής τηλεφωνίας.

Σε αυτήν την πορεία εξέλιξης, την πορεία αλλαγών, το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στα δίκτυα 5G Stand Alone. Στην Ελλάδα αυτή η αλλαγή αναμένεται να συμβεί μέσα στη χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει. Τι είναι όμως το 5G Stand Alone (ή 5G SA πιο σύντομα); Και γιατί αναμένεται να κάνει τη διαφορά στις υπηρεσίες που πρόκειται να δούμε στο μέλλον;

Προσπαθώντας να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, στα υπάρχοντα δίκτυα 5G ο πυρήνας των υποδομών τους εξακολουθεί να είναι 4G. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν οι περισσότεροι πάροχοι στον κόσμο, προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη των νέων δικτύων και να δώσουν σε περισσότερους χρήστες μια πρώτη γεύση από τις νέες ταχύτητες που υπόσχεται η νέα γενιά. Με το 5G SA, o πυρήνας των υποδομών θα περάσει και αυτός στην πέμπτη γενιά, εξελίσσοντας σε πλήρως ανεξάρτητα 5G τα υπάρχοντα δίκτυα. Για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του το 5G αυτή η μετάβαση είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού θα βελτιώσει σημεία, όπως η διαχείριση της συνδεσιμότητας, της κινητικότητας, του ελέγχου ταυτότητας των χρηστών και αρκετά ακόμη.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το 5G δεν υπόσχεται μόνο υψηλότερες ταχύτητες. Αυτό είναι μόνο μία πτυχή από τις πολλές στις οποίες έρχεται να βελτιώσει η νέα γενιά κινητής. Η καθυστέρηση ανταπόκρισης των δικτύων (latency), η δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων συσκευών στο δίκτυο, η έξυπνη κατανομή πόρων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποδομών και υπηρεσιών είναι μερικά ακόμα από τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς. Με τη μετάβαση σε δίκτυα 5G SA όλα τα παραπάνω θα αρχίσουν να μετουσιώνονται στην πράξη. Ενδεικτικά, σε ένα πιλοτικό λανσάρισμα δικτύου 5G SA, παρατηρήθηκε βελτίωση κατά 23% στην καθυστέρηση και αύξηση του χρόνου σύνδεσης των χρηστών στο συγκεκριμένο δίκτυο (με απλά λόγια πολύ λιγότερες μεταπτώσεις από το 5G στο 4G) κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου το δίκτυο είναι πιο αραιό σε σχέση με τις αστικές.

Αυτές είναι ουσιαστικές αλλαγές για την επανάσταση που θα προσφέρει το 5G. Για παράδειγμα το latency είναι κρίσιμη παράμετρος για να απολαύσεις μια καλή εμπειρία gaming. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη είναι η κρισιμότητα όταν στην εξίσωση του gaming θα μπουν μαζικά τεχνολογίες, όπως το VR ή το ΑR;

Ακόμα όμως πιο κρίσιμης σημασίας είναι για τη λειτουργία των υποδομών, αλλά και των επιχειρήσεων. Εξελίξεις, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η παρακολούθηση ασθενών από απόσταση ή τα «απομακρυσμένα χειρουργεία» ή ο έλεγχος από απόσταση κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν τα δίκτυα 5G δεν εξασφαλίζουν απειροελάχιστη καθυστέρηση στην ανταπόκρισή τους ή την έξυπνη κατανομή πόρων.

Το 5G υπόσχεται να φέρει ασύλληπτες προοπτικές και αλλαγές στην καθημερινότητά μας και το 5G Stand Alone είναι το απαραίτητο βήμα στη νέα αυτή εποχή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντί να κοιτάξουν να βάλουν οπτικές ίνες παντού που είμαστε πιο πίσω και από τριτοκοσμικές χώρες, το 5G Stand Alone τους μάρανε.

  2. μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα τα κάνουν στην επαρχία ακόμη τίποτα, 4g και πολύ μας είναι και από σταθερή,adsl στα 7-8 Mbps

  3. Αγαπητέ φευγάτε οι οπτικές ίνες δεν είναι θέμα μόνο του οτε ξέρεις είναι και το αν κατά πόσων ο δήμαρχος αφήνει η o νομάρχης αν αφήνει να σκαφτούν οι δρόμοι για να περάσουν οπτικές ίνες από τη μία εταιρεία γιατί βλέπεις καμιά φορά έχουμε και προτιμήσεις τις εταιρείες για ποιο λόγο δεν ξέρω

  4. όλα χρειάζονται και τα 5g και οι οπτικές. εγώ από όσο ξερω το πάνε και επαρχεία το δίκτυο οπτικών ήδη έχουν πολλές περιοχές συνδέσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.