cortana

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε την Siri, την “προσωπική βοηθό” των iOS συσκευών. Έχουμε ακούσει και διαβάσει διάφορες ιστορίες για το πως δουλεύει, και διάφορες γκάφες που κάνει κατά καιρούς. Η Siri είναι πολύ καλή στο να παρέχει πληροφορίες κατά παραγγελία, ψάχνοντας το internet για απαντήσεις, αλλά από εκεί και πέρα δεν κάνει πολύ παραπάνω από αυτό.

Από την άλλη μεριά έχουμε το Google Now, μια παρόμοια υπηρεσία, που προσφέρεται στους χρήστες Android και iOS. Το Google Now φαίνεται να είναι λίγο πιο εξελιγμένο από την Siri, προσφέροντας κάποιες έξτρα πληροφορίες στον χρήστη, αυτόματα, μέσα από ένα μενού επιλογών που ο ίδιος έχει διαλέξει από πριν.

Και οι δυο αυτές υπηρεσίες είναι πολύ χρήσιμες, για μερικούς χρήστες, και η κάθε εταιρία τις ενσωμάτωσε στο λειτουργικό της σύστημα, ώστε να κάνει τη ζωή των χρηστών της πιο εύκολη.

Στο τρίτο “στρατόπεδο” της παρέας, η Microsoft, ενώ αρχικά είχε πάρει κεφάλι, τώρα φαίνεται ότι έχει μείνει πίσω σε αυτό τον αγώνα. Μέσω της υπηρεσίας TellMe (υπηρεσία φωνητικών εντολών που είχε αγοράσει παλαιότερα η εταιρία) οι χρήστες Windows Phone μπορούσαν να κάνουν κάποιες λειτουργίες, όπως το να πραγματοποιήσουν μια κλήση ή να στείλουν ένα μήνυμα μέσω φωνητικών εντολών, λειτουργίες που είναι διαθέσιμες και στις παραπάνω υπηρεσίες. Ένα μοναδικό στοιχείο που είχαν τα Windows Phone είναι η δυνατότητα να εκκινήσουν μια εφαρμογή ή ακόμα και να την διαχειρίζονται μέσω της φωνής τους, με προκαθορισμένες εντολές.

Τώρα φαίνεται ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, αφού η Microsoft εξελίσσει το δικό της σύστημα προσωπικού βοηθού, με κωδική ονομασία Cortana. Αν το όνομα σας φαίνεται γνωστό, είναι επειδή Cortana έλεγαν την A.I. βοηθό (Artificial Intelligence) του Master Chief, από τη σειρά παιχνιδιών Halo!! Είναι, ίσως, το καταλληλότερο όνομα, για μια τέτοια υπηρεσία, από τη συγκεκριμένη εταιρία.

Με την Cortana, η εταιρία έχει βάλει ως στόχο, όχι μόνο να φτάσει αλλά να ξεπεράσει αντίστοιχες υπηρεσίες όπως το Google Now και τη Siri. Σε συνέντευξή του στο Cnet, μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Stefan Weitz, ανώτερος διευθυντής για το Bing, είχε δηλώσει πως η Microsoft εξέλισσε το δικό της σύστημα προσωπικού βοηθού, αλλά θα περίμενε μέχρι να έχει κάτι “επαναστατικό”, και όχι “εξελικτικό” (των υπαρχόντων υπηρεσιών) για να το βγάλει στην αγορά.

Ο (για λίγο ακόμα) πρόεδρος της εταιρίας, Steve Ballmer, στο “σημείωμα στρατηγικής” του, τον Ιούλιο, που αφορούσε την αναδιοργάνωση της εταιρίας, είχε αναφερθεί σε ένα σύστημα που θα έχει τη μορφή υπηρεσίας, και θα ενσωματώνεται σε όλη την “οικογένεια συσκευών” της εταιρίας.

“Αυτό το σύστημα (UI) θα είναι βαθιά προσωποποιημένο, βασισμένο στην προηγμένη, σχεδόν μαγική, νοημοσύνη του cloud συστήματός μας, που μαθαίνει όλο και περισσότερα για τους ανθρώπους και τον κόσμο. Αυτό το σύστημά μας θα είναι εγγενώς ενσωματωμένο σε όλες τις βασικές υπηρεσίες μας, και θα είναι φοβερό στο να ανταποκρίνεται άμεσα σε οτιδήποτε το ρωτούν οι άνθρωποι, ακόμα και να αναμένει τι χρειάζονται οι χρήστες, πριν ακόμα αυτοί το ζητήσουν.”

“Αυτό το σύστημα δεν θα προβάλλει μόνο πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στις συσκευές μας, όπως το smartphone, το PC ή την κονσόλα μας, όπως μπορεί να κάνει μια μηχανή αναζήτησης σήμερα, αλλά θα επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες (που παίρνει) μέσα από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, ώστε να τις ενοποιήσει και να τις παρουσιάσει στις συσκευές μας, με τέτοιο τρόπο που θα δίνει μια “πλουσιότερη” και “βαθύτερη” εμπειρία σε εμάς τους χρήστες.”

Σύμφωνα με το σημείωμα του Ballmer, το σύστημα αυτό θα είναι βασικό κομμάτι της τεχνολογίας της εταιρίας, και αναμένεται να το δούμε να ενσωματώνεται σε όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα (Windows Phone, Windows, Xbox One) στις μελλοντικές εκδόσεις τους. Αυτό το σύστημα – υπηρεσία θα βασίζεται σε πληροφορίες που θα λαμβάνει από τους χρήστες, σε ένα “social graph” (γενικές πληροφορίες που μαθαίνει η μηχανή για τους ανθρώπους και τον κόσμο από υπηρεσίες σαν το Facebook και το Foursquare)  και στην νέα μηχανή Satori που βρίσκεται πίσω από τις υπηρεσίες της μηχανής αναζήτησης Bing.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα δούμε αυτή την υπηρεσία στα λειτουργικά συστήματα της Microsoft, με κάποιους “γνώστες” να υποστηρίζουν ότι η “Cortana” θα είναι κοντά μας μεταξύ 2014 και 2016. Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται τουλάχιστον ένα χρόνο μακριά.

NERDGASM ALERT

Πλησιάζει ο καιρός που θα με ξυπνάει το κινητό μου παίζοντας τον παρακάτω ήχο!!

Πηγές 1, 2

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.