Εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία εμφανίζονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα καλαμάκια, όπως δείχνει μια νέα έρευνα, που περιέχουν επικίνδυνες χημικές και άκρως τοξικές ουσίες. Αυτή είναι η περίληψη της έρευνας την οποία μπορείτε να βρείτε στον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά στη βιομηχανία τροφίμων περιέχουν PFAS χημικά,, μια ομάδα συνθετικών ρύπων που είναι γνωστό ότι είναι δυνητικά επιβλαβείς για την άγρια πανίδα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 Τα PFAS μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Ως υποκατάστατο των πλαστικών, χρησιμοποιείται συχνά χαρτί και άλλα υλικά φυτικής προέλευσης σε εμπορικές εγκαταστάσεις.

Αυτό ισχύει και για τα καλαμάκια πόσης, όπου χρησιμοποιούνται δήθεν για την προστασία ως προς το περιβάλλον και για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό.

Προκειμένου να καταστούν αυτά τα υλικά υδατοαπωθητικά, ειδικές επιστρώσεις προστίθενται κατά την κατασκευή. Στην παρούσα μελέτη, εξετάσαμε τις συγκεντρώσεις PFAS σε 39 διαφορετικές μάρκες καλαμάκια, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, όπως. χαρτί, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό που διατίθενται εμπορικά στη βελγική αγορά.

Οι PFAS βρέθηκαν να υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους τύπους καλαμακιών, εκτός από εκείνα που κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα PFAS ανιχνεύθηκαν συχνότερα σε υλικά φυτικής προέλευσης, όπως το χαρτί και το μπαμπού.  Η παρουσία PFAS σε καλαμάκια φυτικής προέλευσης δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητα βιοδιασπώμενα και ότι η χρήση τέτοιων  ενδεχομένως συμβάλλει στην έκθεση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος σε άκρως τοξικές ουσίες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.