Μια νέα μελέτη μπορεί να δώσει νέα δεδομένα για το πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» ενός μορίου (CH2DSH) με βάση το θείο που βρέθηκε στο διάστημα και μπορεί να προσφέρει νέες πληροφορίες για τον σχηματισμό ζωής στη Γη.

Το θείο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή όπως την ξέρουμε, αφού αποτελεί δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα  φασματικό «δακτυλικό αποτύπωμα» ενός ειδικού τύπου μορίου που ονομάζεται μονόδρομη δευτεριωμένη μεθυλομερκαπτάνη (CH2DSH), η οποία ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα νεαρό άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο μας.

Κάνοντας χρήση του Canadian Light Source (CLS) στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν, οι επιστήμονες μελέτησαν πως αντιδρά το CH2DSH όταν εκτεθεί σε υπέρλαμπρο φως Synchrotron, ώστε να δημιουργήσουν τη διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια.

«Πραγματικά προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε, χημικά, προς μεγαλύτερα βιολογικά μόρια και ποια περιβάλλοντα χρειάζονται για να σχηματιστούν», δήλωσε στη δήλωση η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hayley Bunn, του Ινστιτούτου Max Planck για Εξωγήινη Φυσική, της Γερμανίας. «Τελικά, θα ήταν ωραίο να απαντήσουμε μια μέρα: «Πώς κληρονομείται αυτό στους πλανήτες και ελπίζουμε στη ζωή;»

Η Bunn και η ομάδα της, εξέτασαν πως το CH2DSH κινείται και περιστρέφεται σαν απόκριση στο υπέρλαμπρο φως Synchrotron . Αυτό είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από συγκεκριμένα φορτισμένα σωματίδια, όπως τα ηλεκτρόνια. Αυτά επιταχύνονται κοντά στην ταχύτητα του φωτός και στη συνέχεια εκτρέπονται από προς ένα μαγνητικό πεδίο.

Με αυτό τον τρόπο, αναπαράγουν την επίδραση που έχουν τα αστέρια στα μόρια που βρίσκονται στο Διάστημα. Τα αστέρια μέσω της πυρηνικής σύντηξης, παράγουν ενέργεια. Ένα μέρος αυτής της ενέργειας μετατρέπεται σε φως, που εκπέμπεται στο διάστημα. Όταν χτυπάει σε κοντινά μόρια, μπορεί να τα ιονίσει.

Έτσι, με το CLS, οι επιστήμονες μπορούν να αναπαράγουν αυτή τη διαδικασία, ώστε να κατανοήσουν την δυναμική του αστρικού μέσου και της χημικής προέλευσης των μορίων με βάση το θείο. Αυτά με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό ζωής, όπως έγινε και στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το φως Synchrotron είναι τρομερά πιο φωτεινό από τις συμβατικές πηγές, επιτρέποντας στους ερευνητές να εντοπίσουν τα σήματα από τις δονήσεις του μορίου. Από τη στιγμή που δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιον αστέρα για αυτό, το Synchrotron  είναι η αμέσως καλύτερη εναλλακτική για ανιχνεύσουν αυτές τις δονήσεις, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανιχνευθούν.

Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άντρες είναι γεγονός και μάλιστα με 99% επιτυχία

“Υπάρχουν πολύ λίγα – πιθανώς τέσσερα – Synchrotron στον κόσμο που κάνουν αυτή τη φασματοσκοπία terahertz υψηλής ανάλυσης που χρειαζόμαστε, και ένα είναι το CLS”, είπε ο Bunn στη δήλωση. «Είναι ο ενθουσιασμός του να ανακαλύψεις το παζλ».

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τώρα το δακτυλικό αποτύπωμα CH2DSH ώστε να αναζητήσουν περισσότερα από τα ίδια μόρια στο μακρινό διάστημα για να κατανοήσουν καλύτερα την υποκείμενη χημεία του.

Τα ευρήματά τους έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal Letters. Μπορείτε να βρείτε μια προεκτύπωση της μελέτης στο arXiv.org.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.