Για ακόμη μια φορά ο CCleaner βρίσκεται στο επίκεντρο της έντονης δυσαρέσκειας των χρηστών, καθώς εξαναγκάζει την αναβάθμιση ακόμη και αν έχουν επιλέξει να μην ενεργοποιηθεί η αυτόματη αναβάθμιση του προγράμματος. Το μη επιθυμητό update συμβαίνει στο background, χωρίς τη γνώση του χρήστη και έχει ως αποτέλεσμα την συλλογή ανώνυμων δεδομένων χρηστών. Η Piriform επιβεβαίωσε κιόλας ότι κάτι τέτοιο ήταν σκόπιμο.

Από τη διάθεση της έκδοσης 5.46 έχουμε προβεί στο update κάποιων χρηστών σε αυτήν την έκδοση προκειμένου να ανταποκριθούμε σε κάποιες νομικές απαιτήσεις και να δώσουμε στους χρήστες περισσότερο έλεγχο και διαφάνεια όσον αφορά τα privacy settings. Το update διασφαλίζει, ότι οι χρήστες βρίσκονται σε μια GDPR-compliant έκδοση του λογισμικού που περιλαμβάνει τα περισσότερα up-to-date privacy settings που είναι διαθέσιμα. 

Ακριβώς, χρήστες που επέλεξαν να μην λαμβάνουν updates, εξαναγκάστηκαν να λάβουν ώστε να έχουν πρόσβαση σε καλύτερα privacy settings, τα οποία όμως εκ προεπιλογής προβαίνουν σε συλλογή δεδομένων χρηστών. Να τι αναφέρει ο Lawrence Abrams γράφοντας για το Bleeping Computer:

Και το χειρότερο είναι ότι μόλις οι χρήστες πραγματοποιήσουν την αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση, τα privacy settings επαναφέρονται στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, που επιτρέπουν την συλλογή ανώνυμων δεδομένων και την αποστολή τους στην Avast/Piriform.

Δείτε το βίντεο με το update εν δράσει:

Πολλοί από εσάς θα συνεχίζετε ακόμη και σήμερα να χρησιμοποιείτε το CCleaner. Όπως και εμείς εδώ στο techmaniacs. Αλλά όπως γράφει και το howtogeek, ένα free πρόγραμμα όπως ξεκίνησε πίσω στο 2000 από έναν και μόνο developer που ήθελε να χτίσει την εμπιστοσύνη με τους χρήστες, πουλήθηκε στην Avast και έχασε πλήρως την αρχική του ταυτότητα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.