Το rover της Firefly Aerospace είναι μια ανάσα από την προσσελήνωσή του και για αυτό τον λόγω έχει μπει σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το μπήκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις 18 Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο τελευταίο στάδιο του ταξιδιού 45 ημερών για τη Σελήνη.
Η τελευταία ριπή του κινητήρα έγινε στις 3:09 π.μ. ET και κράτησε τρία λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Αυτή η ριπή μετακίνησε το σκάφος που ήταν σε υψηλή ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τις 13 Φεβρουαρίου, σε χαμηλότερη τροχιά. Αυτό το έφερε μόλις 120 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και το σκάφος κατάφερε να τραβήξει εκπληκτικά πλάνα από την μακρινή πλευρά της Σελήνης και να τα στείλει πίσω στη Γη.
Αν και η αλλαγή τροχιάς ήταν απαραίτητη για να μπει το σκάφος σε κάθοδο για την προσσελήνωση στις 2 Μαρτίου, έχει και ένα αρνητικό. Θα υπάρχουν προσωρινές διακοπές στην επικοινωνία μεταξύ του σκάφους και του κέντρου ελέγχου που βρίσκεται στο Τέξας, καθώς τα σήματα δε θα μπορούν να διαπεράσουν τη Σελήνη.
Το δρομολόγιο 45 ημερών μεταξύ της πλανητικής απογείωσης και της σεληνιακής επαφής επέτρεψε επίσης στους χειριστές του Blue Ghost να βαθμονομήσουν τα όργανα του σκάφους. Αν όλα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί, το Blue Ghost θα εγκατασταθεί στο νέο του σπίτι σε μια περιοχή της Σελήνης γνωστή ως Mare Crisium ή Sea of Crises. Η λεκάνη σχηματίστηκε από μια αρχαία σύγκρουση αστεροειδών και κάποτε γέμισε με βασαλτική λάβα.
Our #GhostRiders completed another lunar orbit maneuver with a 3 minute, 18 second burn early this morning. This maneuver moved the lander from a high elliptical orbit to a much lower elliptical orbit around the Moon. Shortly after the burn, Blue Ghost captured incredible footage… pic.twitter.com/ygyMVpaBW4
— Firefly Aerospace (@Firefly_Space) February 18, 2025
Το σκάφος φέρει 10 όργανα που θα τεθούν σε λειτουργία μετά την προσσελήνωσή, τα οποία αναλύουν τη ροή θερμότητας στο εσωτερικό της Σελήνης, τα μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια και τη χημική σύσταση του σεληνιακού εδάφους. Παράλληλα, θα γίνουν δοκιμές σε τεχνολογίες που η NASA θέλει να ενσωματώσει στις επανδρωμένες αποστολές Artemis, που έχουν σαν στόχο την δημιουργία μόνιμης παρουσίας ανθρώπων στη Σελήνη. Αυτές θα είναι και οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, μετά το 1972.
Το Blue Ghost έχει πάρει έναν κάπως κυκλικό δρόμο στο ταξίδι του προς τη σεληνιακή επιφάνεια. Αντί για μια ευθεία λήψη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Σελήνη, το ταξίδι του περιελάβανε αρκετές εβδομάδες σε τροχιά γύρω από τη Γη μετά την εκτόξευση της 15ης Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κάμερές του κατέγραψαν μερικές πολύ δυνατές φωτογραφίες της Γης.
Η Apple ανέστειλε περισσότερες από 135.000 εφαρμογές στα App Store της Ευρώπης
Η προσσελήνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν το σκάφος δεν πιλοτάρεται από κοντά. Συνήθως η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, όμως είναι πολλές οι φορές που χρειάζεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Για αυτό, τα περισσότερα σκάφη που πήγαν στη Σελήνη το 2024, κατέληξαν σε συντριβή.
Εάν το Blue Ghost προσεδαφιστεί με επιτυχία, θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα, η ispace θα δοκιμάσει ξανά την τύχη της μετά την αποτυχημένο προσσελήνωση, αυτή τη φορά με ένα Resilience Lander. Η προσσελήνωση προγραμματίζεται για κάπου μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Αν δεν ήταν αρκετά αυτά, την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει μια ακόμα αποστολή που περιλαμβάνει ένα ρομπότ σχεδιασμένο να αναπηδάει στην επιφάνεια της Σελήνης, ώστε να εξερευνήσει έναν κρατήρα που βρίσκεται μόνιμα σε σκιά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.