Δεδομένα του Facebook συνεχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους εκεί που δεν θα έπρεπε. Ερευνητές της UpGuard, μιας εταιρείας ασφαλείας, ανακάλυψε πληροφορίες χρηστών να είναι εύκολες προσβάσιμες στους cloud servers της Amazon. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, οι εταιρείες δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για να διασφαλίσουν τα δεδομένα των χρηστών.

Σε ένα παράδειγμα, η ψηφιακή πλατφόρμα Cultura Colectiva με έδρα το Μεξικό, είχε αποθηκεύσει 540 εκατομμύρια στοιχεία χρηστών του Facebook, σχόλια, αντιδράσεις και ονόματα λογαριασμός. Και ήταν προσβάσιμα και μπορούσαν να κατέβουν από οποιονδήποτε μπορούσε να τα βρει online. Η Database αφαιρέθηκε στη συνέχεια, μετά την υπόδειξη του προβλήματος από το Bloomberg στο Facebook, με το Facebook να επικοινωνεί με την Amazon.

Μια άλλη database για ένα app που πλέον έχει εγκαταλειφθεί και αποκαλούνταν At the Pool, περιελάμβανε ονόματα, passwords και email διευθύνσεις για 22.000 ανθρώπους. Η Upguard δεν γνωρίζει για πόσο καιρό τα δεδομένα αυτά ήταν προσβάσιμα, καθώς η database έγινε μη προσβάσιμη όσο η εταιρεία έψαχνε σε αυτήν.

Tο Facebook μοιράζονταν αυτού του είδους τις πληροφορίες ελεύθερα με τρίτους developers για χρόνια. Και το πρόβλημα μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με αυτά τα δυο παραδείγματα. H UpGuard ανακάλυψε 100.000 ανοικτές  Amazon-hosted databases για διάφορους τύπους αρχείων, ορισμένες εκ των οποίων δεν έπρεπε να ήταν διαθέσιμες δημοσίως. Το κοινό δεν καταλαβαίνει, ότι αυτοί οι high-level systems administrators και οι developers, είτε βαριούνται, είτε κόβουν δρόμο. Δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των big data, αναφέρει ο Chris Vickery, της UpGuard.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Chief Executive Officer Mark Zuckerberg του Facebook ετοιμαζόταν να καταθέσει στο Κογκρέσο για άλλο ένα σκάνδαλο. Ενός developer που παρέδωσε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών στην Cambridge Analytica, μια εταιρεία συμβούλων που βοήθησε τον Donald Trump στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η τελευταία αυτή περίπτωση, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πως τα προβλήματα ασφαλείας μπορούν να ενισχυθούν και από μια άλλη τάση. Τη μετάβαση πολλών εταιρειών από την επεξεργασία των δεδομένων στα δικά τους datacenters σε cloud-computing services από την Amazon, την Microsoft και την Google.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.