Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, CCTV, δημοσίευσε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι η νέα βόμβα της Κίνας που θέλει να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι πόλεμοι. Πρόκειται για την Blackout Bomb, μια βόμβα γραφίτη, που δεν έχει στόχο να καταστρέψει πόλεις και να σκοτώσει ανθρώπους, αλλά έχει σαν στόχο υποδομές ηλεκτροδότησης υψηλής τάσης, ώστε να παραλύει ο αντίπαλος.
Το βίντεο που κοινοποιήθηκε σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζει έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από χερσαίο όχημα, απελευθερώνοντας 90 κυλινδρικά υπο-οβίδες πάνω από μια καθορισμένη περιοχή-στόχο. Μόλις απελευθερωθούν οι οβίδες, αναπηδούν στο έδαφος και εκρήγνυται στον αέρα, διασκορπίζοντας νήματα άνθρακα, χημικά επεξεργασμένα. Πρόκειται για αγώγιμα νήματα, που έχουν σχεδιαστεί για να βραχυκυκλώνουν μετασχηματιστές και υποσταθμούς ενέργειας, αλλά και άλλα μέρη ενός ηλεκτρικού δικτύου.
Το προσομοιωμένο χτύπημα επηρεάζει μια περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, προκαλώντας πλήρη διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα σχόλια που συνοδεύουν το βίντεο.
Η Κίνα αποκαλύπτει την «Blackout Bomb». Σχεδιασμένη για να Παραλύσει τα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Με αυτό το όπλο η Κίνα μπορεί να αλλάξει την φύση του σύγχρονου πολέμου, με μια βόμβα που θα είναι ικανή να απενεργοποιήσει την εχθρική υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να πειράζει το παραμικρό στην περιοχή.
Αν και ο τηλεοπτικός σταθμός δεν αποκάλυψε την ονομασία ή την υπηρεσία που κατασκεύασε το όπλο, το βίντεο αποδίδει το σύστημα στην κρατική China Aerospace Science and Technology (CASC), έναν από τους μεγάλους αμυντικούς εργολάβους της Κίνας, που συνδέεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η Blackout Bomb μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 290 χιλιομέτρων και η κεφαλή της ζυγίζει 490 κιλά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χτυπήσει πολλούς στόχους με μία μόνο ρίψη. Παρόλο που το CCTV δεν ονόμασε ρητά το σύστημα «βόμβα γραφίτη», η South China Morning Post ανέφερε ότι η περιγραφή του ευθυγραμμίζεται με τις γνωστές λειτουργικές αρχές των όπλων: μη θανατηφόρα, ηλεκτρικά αγώγιμα νήματα διασκορπισμένα για να προκαλέσουν βλάβη στο δίκτυο χωρίς κινητική βλάβη.
China Unveils ‘Blackout Bomb’ Designed to Cripple Power Grids
China has released footage of a new weapon that could change the nature of modern warfare—a so-called “blackout bomb” capable of disabling enemy power infrastructure without a single explosion.
The video, aired by… pic.twitter.com/rKVb7Mc5Dv
— Mofobian (@Mofobian) June 30, 2025
Ο αμερικανικός στρατός είχε προηγουμένως επιδείξει τη χρησιμότητα των βομβών γραφίτη στο Ιράκ και τη Σερβία, όπου τα υποπυρομαχικά BLU-114/B απενεργοποίησαν έως και το 85% της χωρητικότητας του εθνικού δικτύου κατά τη διάρκεια των επιθέσεων πρώιμης φάσης.
Χωρίς ηλεκτροδότηση, παραλύουν οι άμυνες περιοχών, κλείνουν τα ραντάρ, οι αεράμυνες και χάνεται η όποια δυνατότητα αντεπίθεσης. Όλα αυτά χωρίς να χτυπηθούν κτήρια, σπίτια και άμαχος πληθυσμός.
Ο Chen Chundi, συντάκτης στο Modern Ships, μια ημιεπίσημη στρατιωτική έκδοση, έγραψε το 2017 ότι οι βόμβες γραφίτη αντιπροσώπευαν μια σημαντική εξέλιξη στον μη κινητικό πόλεμο.
Starlink: Σχεδιάζει να εκτοξεύσει 42.000 δορυφόρους και αυτό δεν είναι καλό
Τα χαρακτήρισε ιδανικά για την παράκαμψη ενισχυμένων αμυντικών συστημάτων και την επίτευξη στρατηγικής παράλυσης στοχεύοντας δίκτυα C4ISR, διοίκηση, έλεγχο, επικοινωνίες, υπολογιστές, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μικρότερες βόμβες αυτού του είδους υπάρχουν ήδη στις αποθήκες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Το νέο σύστημα όμως πιθανότατα έχει ενσωμάτωση διανομέων πυρομαχικών με διόρθωση ανέμου, με δορυφορική καθοδήγηση μέσω του BeiDou, επιτρέποντας χειρουργικά χτυπήματα.
Αν μια επίθεση με την Blackout Bomb είναι επιτυχής, η Κίνα θα υποβαθμίσει σημαντικά την ικανότητα των αντιπάλων να κινηθούν και να εξαπολύσουν επιθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι τεχνολογίας παρακολούθησης δε θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Οι επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην αρχή μιας σύγκρουσης, μπορούν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα ραντάρ, να διαταράξουν τις επικοινωνίες και να επιβραδύνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων χωρίς να πλήξουν άμεσα ανθρώπους ή κέντρα διοίκησης. Αυτό δείχνει πως η Κίνα αλλάζει στρατηγική και επικεντρώνεται στην αχρήστευση των συστημάτων του αντιπάλου, αντί θα προσπαθεί να προκαλέσει υλικές ζημιές και θανάτους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.