Όταν την προηγούμενη εβδομάδα οι χειριστές του WannaCry άδειασαν τα ψηφιακά πορτοφόλια που σχετίζονταν με τις επιθέσεις του προηγούμενου μήνα προφανώς σχεδίαζαν να κάνουν τα χρήματα λιγότερο ανιχνεύσιμα. Σύμφωνα με ερευνητές της ιταλικής φίρμας κυβερνοασφάλειας Neutrino τα bitcoins ανταλλάχθηκαν με νομίσματα XMR – η συντομογραφία των νομισμάτων Monero.

Την Τετάρτη (2/8/2017) τα 52.2 bitcoins τα οποία βρίσκονταν στο πορτοφόλι “τραβήχθηκαν” με 9 συναλλαγές όπως ανιχνεύθηκε από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που αναπτύχθηκε από το Keith Collins, της Quartz.

Το Monero είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο σύμφωνα με τους δημιουργούς του στοχεύει στην απόλυτη ανωνυμία των συναλλαγών. Παρότι βασίζεται και αυτό σε τεχνικές αλυσίδας (blockchain) αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είναι ότι χρησιμοποιεί ένα σύστημα που το ονομάζει ring signatures, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ανώνυμο σύστημα κρυπτρογράφησης των ψηφιακών υπογραφών των μελών της συναλλαγής. Αυτό καθιστά αδύνατο σε οποιοδήποτε που εξετάζει το blockchain να εντοπίσει τα πρόσωπα πίσω από τις συναλλαγές.

Το Monero έχει τραβήξει και στο παρελθόν τα φώτα της δημοσιότητας με την ομάδα Shadowbrokers, την υπαίτιο για τη διαρροή των εργαλείων από την NSA, όταν αυτή ανακοίνωσε πως πλέον δέχεται πληρωμές και σε Monero για την υπηρεσία τους “Monthly Dump Service”.

Πάντως, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της Shadowbrokers με το WannaCry ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί από ερευνητές, το τρομακτικό ransomware  σχετίζεται με την Lazarus Group.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.