Θα πηγαίνετε σε συναντήσεις γραφείου στο metaverse μέσα σε τρία χρόνια. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Bill Gates. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft έκανε μια σημαντική πρόβλεψη στο περίφημο «Year in Review», μια ετήσια δημοσίευση των προβληματισμών και εικασιών του για το τι θα συμβεί το επόμενο έτος.

«Μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, προβλέπω ότι οι περισσότερες εικονικές συναντήσεις θα μετακινηθούν από τα δίκτυα 2D κάμερας – που ονομάζω το Hollywood Squares μοντέλο, αν και ξέρω ότι πιθανότατα συνέβη πριν την εποχή μου – στο metaverse, έναν τρισδιάστατο χώρο με ψηφιακά avatars», έγραψε ο Gates.

Ο Gates πιστεύει ότι αντί να συναντιόμαστε φυσικά σε έναν χώρο γραφείου, σύντομα θα χρησιμοποιούμε avatars για να αλληλεπιδράσουμε με παρόμοιο τρόπο, ιδανικά χρησιμοποιώντας τεχνολογία καταγραφής κίνησης και χωρικού ήχου για να κάνουμε το metaverse να μοιάζει σαν την πραγματική ζωή. Απλά λέω… το επόμενο βήμα;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Microsoft ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι λανσάρει το Mesh, μια πλατφόρμα για εικονικές ομάδες για συνεργασία σε έναν τρισδιάστατο χώρο χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένα avatars.

Το metaverse είναι μέρος του διαδικτύου και αποτελείται από πολλές πλατφόρμες αφιερωμένες στην οικοδόμηση εικονικού κόσμου, στον οποίο έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν μεγάλες εταιρείες. Η Meta (παλαιότερα γνωστή ως Facebook) άνοιξε την metaverse πλατφόρμα Horizon Worlds.

Ο Gates έγραψε στις προβλέψεις του ότι υπήρξαν μερικές εκπληκτικές πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την ψηφιακή μας δραστηριότητα, όλες υποκινήθηκαν από την πανδημία, και θα υπάρξουν κι άλλες.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι η ποιότητα του λογισμικού που σας επιτρέπει να έχετε εικονικές εμπειρίες θα παραμείνει η ίδια. Η επιτάχυνση της καινοτομίας μόλις ξεκινά», έγραψε.

Μία από τις πιο συναρπαστικές τεχνολογικές καινοτομίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Gates, είναι ο βελτιωμένος ήχος που συμπληρώνει την 3D εικονική επικοινωνία.

«Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα είναι η χρήση του χωρικού ήχου, όπου η ομιλία ακούγεται σαν να προέρχεται στην πραγματικότητα από την κατεύθυνση του ατόμου που μιλάει. Δεν συνειδητοποιείτε πόσο ασυνήθιστο είναι να έχετε ήχο συνάντησης που προέρχεται μόνο από το ηχείο του υπολογιστή σας μέχρι να δοκιμάσετε κάτι άλλο», έγραψε.

Οι προβλέψεις του Gates έρχονται στον απόηχο της Google και της Meta που άλλαξαν τις ημερομηνίες επιστροφής τους για το 2022 λόγω της απρόβλεπτης παραλλαγής Omicron. Το Spotify ανακοίνωσε ένα μόνιμο πρόγραμμα «εργασία από οπουδήποτε» τον περασμένο Φεβρουάριο, επιτρέποντας στους εργαζόμενους την ευελιξία να επιλέξουν πού και πώς εργάζονται.

«Αν και οι περισσότερες εταιρείες πιθανότατα θα επιλέξουν την υβριδική προσέγγιση, υπάρχει μεγάλη ευελιξία σχετικά με το πώς ακριβώς μπορεί να μοιάζει αυτή η προσέγγιση», έγραψε ο Gates.

Ο Gates πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τι είναι δυνατό σε έναν εικονικό κόσμο εργασίας, επειδή η πανδημία αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τι είναι «ουσιώδες» σε έναν χώρο εργασίας. «Η πανδημία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται για την παραγωγικότητα και την παρουσία στο χώρο εργασίας», σημείωσε.

Συνολικά δεν έχει άδικο. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι και στη χώρα μας έχουν γίνει άλματα σε πολλούς τομείς. Μεγάλο κομμάτι υπηρεσιών έχει ψηφιοποιηθεί, ακόμα και στο δημόσιο, ή έστω παρέχετε και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης. Ωστόσο, ειδικά στη χώρα μας απέχουμε πάρα πολύ από την απόλυτη ψηφιακή εργασία.

Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα πληθυσμού, ακόμα και νέων ανθρώπων ηλικίας οριακά γύρω στα 18 δεν γνωρίζει πώς να μετατρέπει αρχεία από το ένα format στο άλλο, δεν έχει ιδέα πώς να στείλει ένα email, ενώ βαριέται να γράψει μία φράση δύο λέξεων την οποία επιλέγει να ηχογραφήσει σε ένα μήνυμα 5 δευτερολέπτων που απαιτεί τον τριπλάσιο χρόνο από τη σύνταξη ενός μηνύματος.

Ίσως, σε κάποιο άλλο σύμπαν υπάρχει μία Ελλάδα με πιο καταρτισμένο πληθυσμό, ο οποίος είναι έτοιμος να καταλάβει τι είναι, πώς λειτουργεί, και πώς μπορεί να κάνει τι ζωή του καλύτερη το metaverse. Μέχρι τότε, όσο και να γελάμε με το emoji σε τέτοιες δηλώσεις, μπορούμε να κλαίμε για τα χρόνια που βρίσκεται πίσω τεχνολογικά η χώρα και ο λαός μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι η τέταρτη φορά που προσπαθούν να λανσάρουν αυτή την πατάτα… Δεν πρόκειται να προχωρήσει όσο και αν το θέλουν…

  2. Το παίζει ειδήμων ένας άσχετος. Ποιος είσαι ρε billαρε μόνο λεφτά είχες και έχεις.

    Σαν πληροφορικός επιστήμων ο ίδιος, ψάχνω να δω τι έχεις συνεισφέρει, αλήθεια!

  3. Ότι μας έχουν πλασάρει μέσα από τις ταινίες θα το δούμε και στην πραγματικότητα. Τάχα να μας καλυτερέψει τη ζωή. Να μας λείπει καλά είμασταν παλαιότερα. Μας έχουν καταστρέψει με τον εκσυχρωνισμο τους.

  4. Μπιλάκο πάρε τους όμοιους σου και ζήστε εσείς στο εικονικό σας σύμπαν….Μπας και μας αδειάσετε την γωνιά και ξεβρωμίσει ο πλανήτης από την παρουσία σας!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.