Πιθανόν το έχεις και εσύ διαπιστώσει τόσο στο Android όσο και στο iPhone smartphone σου, ιδιαιτέρως στις εξαιρετικά ζεστές ημέρες. Η συσκευή σου λέει ότι η θερμοκρασία είναι υψηλή για την ασφαλή λειτουργία του smartphone, ίσως δεν σε αφήνει να το χρησιμοποιήσεις (iPhone) ή και ίσως να περιορίζει τη λειτουργία ορισμένων εφαρμογών (Android).

iphone general

Τόσο τα iPhones όσο και τα Androids ανεβάζουν θερμοκρασία κατά τη φόρτιση, ιδίως αν τα χρησιμοποιείς την ίδια στιγμή και ιδίως αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι αρνητικές επιπτώσεις στη μπαταρία είναι ήδη γνωστές, ωστόσο η ιστοσελίδα The Wall Street Journal σε πείραμά της αποδεικνύει πόσο κακό κάνει η ζέστη στην μπαταρία των iPhone και Android συσκευών και τι πρέπει να κάνεις για να το αποφύγεις.

Το πείραμα είναι ιδιαίτερα απλό. Έβαλαν ένα iPhone 13 Pro και ένα S23 Ultra κάτω από μια θερμαντική λάμπα. Αποδείχθηκε ότι χρειάζεται περίπου 7 λεπτά για το iPhone  13 Pro και Galaxy S23 να εκδώσουν προειδοποιήσεις αυξημένης θερμοκρασίας. Έφθασαν τους 58 και 53 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Το iPhone δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσεις ενώ το Samsung phone ξεκινά να κλείνει εφαρμογής. Η εγγραφή video κάτω από τη λάμπα κάνει τις προειδοποιήσεις να εμφανίζονται ακόμη νωρίτερα.

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι η γρήγορη φόρτιση επιβραδύνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, χάρη στο software feature που έχουν σαν σκοπό να προστατέψουν τη μπαταρία. Σε γενικές γραμμές, η ζέστη επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις και ως αποτέλεσμα η μπαταρία θα πεθάνει νωρίτερα. Εν ολίγοις, παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τη μπαταρία να φθαρεί.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που βιώσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι είναι άκρως επιβαρυντικές για τη συσκευή. Φορτίζοντας το iPhone ή το Android smartphone στο αυτοκίνητο στο ταμπλό την ίδια στιγμή που τρέχει μια εφαρμογή πλοήγησης και από πάνω χτυπάει ο ήλιος, είναι μια συνήθεια που όσο βολική και αν είναι πρέπει να αποφεύγεται, αν και το A/C βοηθάει σε ένα βαθμό τα πράγματα.

Η Wall Street Journal τέλος προτείνει να βγάζεις τη θήκη κατά τη φόρτιση και να έχεις ενεργοποιημένο το Optimize Battery Charging στο iPhone και σε γενικές γραμμές να μην το εκθέτεις σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά αν το φορτίζεις την ίδια στιγμή και το χρησιμοποιείς παράλληλα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.