Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge κατασκεύασαν έναν ηλιακό αντιδραστήρα που μετατρέπει το διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα, σε ένα αέριο που μπορεί να τροφοδοτήσει οχήματα, όπως επίσης και απομακρυσμένες κατοικίες, εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης. Τι κάνει αυτός ο ηλιακός αντιδραστήρας όμως;
Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από την φωτοσύνθεση και πιστεύουν πως η τεχνολογία τους μπορεί να κλιμακωθεί πιο εύκολα, από τις προηγμένες συσκευές ηλιακής ενέργειας. Η μελέτη της ομάδας δημοσιεύθηκε στο Nature Energy.
Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (που είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται) είναι ένα πιθανό μέσο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα είναι πως οι μηχανές συλλογής διοξειδίου του άνθρακα, ηλεκτροδοτούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων, παράγοντας νέο διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα, αυτό το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να αποθηκευτεί κάπου, συνήθως σε υπόγειες δεξαμενές.
«Τι θα γινόταν αν αντί να αντλήσουμε το διοξείδιο του άνθρακα υπόγεια, φτιάξαμε κάτι χρήσιμο από αυτό;» Ο Sayan Kar, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε σε πανεπιστημιακή δήλωση . «Το CO2 είναι ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου, αλλά μπορεί επίσης να μετατραπεί σε χρήσιμα χημικά χωρίς να συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη».
Ο νέος ηλιακός αντιδραστήρας του Kar και της ομάδας του, λειτουργεί πλήρως με ηλιακή ενέργεια, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται καλώδια και μπαταρίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας φιλτράρει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, ενώ την ημέρα το ηλιακό φως θερμαίνει το CO2 που συλλέγεται, το οποίο απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία του Ήλιου. Στη συνέχεια μια σκόνη ημιαγωγών απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, με έναν καθρέφτη στον αντιδραστήρα να συγκεντρώνει το ηλιακό φως για μεγαλύτερη απόδοση στο σύστημα.
Η απορρόφηση ξεκινά μια χημική αντίδραση στον αντιδραστήρα που μετατρέπει το CO2 σε αέριο σύνθεσης, ένα μείγμα μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και υδρογόνου (Η2) που είναι σημαντικό συστατικό στην παραγωγή πολλών καυσίμων και χημικών ουσιών.
Η ομάδα τώρα προσπαθεί να βρει μια διαδικασία που θα μετατρέπει αυτό το ηλιακό αέριο σύνθεσης σε υγρό καύσιμο που θα μπορεί να τροφοδοτήσει οχήματα, αεροπλάνα ή εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Η Google ξεκινά την εγκατάσταση απομακρυσμένα αυτής της εφαρμογής σε κάθε Android smartphone
«Αν κατασκευάζαμε αυτές τις συσκευές σε κλίμακα, θα μπορούσαν να λύσουν δύο προβλήματα ταυτόχρονα: την απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα και τη δημιουργία μιας καθαρής εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα», είπε ο Kar. «Το CO2 θεωρείται επιβλαβές απόβλητο, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πίσω από τον ηλιακό αντιδραστήρα, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάθε σπίτι ξεχωριστά, για την παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, λόγω της επικράτησης του αερίου σύνθεσης στην παραγωγή χημικών, το ηλιακό αέριο σύνθεσης θα μπορούσε επίσης να μειώσει το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Αντί να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε και να καίμε ορυκτά καύσιμα για να παράγουμε τα προϊόντα στα οποία βασιζόμαστε, μπορούμε να πάρουμε όλο το CO2 που χρειαζόμαστε απευθείας από τον αέρα και να το επαναχρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Έρβιν Ράισνερ, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που ηγήθηκε της μελέτης. «Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κυκλική, βιώσιμη οικονομία – αν έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Energy.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.