Χρειάστηκαν πάνω από 13 χρόνια και περισσότερα από 500 terabytes δεδομένων, για να δημιουργήσουμε τον πιο λεπτομερή χάρτη υπέρυθρων του Γαλαξία μας! Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο, με πάνω από 200.000 εικόνες που τραβήχτηκαν από το VISTA, το Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy, στην Χιλή. Αυτός ο χάρτης του Γαλαξία μας, θα δώσει στους αστρονόμους ένα σημαντικό εργαλείο για τις μελλοντικές τους ανακαλύψεις.
Είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν λήψεις σε υπέρυθρο φάσμα από το έδαφος, για αυτό τα τηλεσκόπια βρίσκονται τοποθετημένα σε μεγάλα υψόμετρα και σε σημεία με πολύ λίγη υγρασία. Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο προηγούμενος χάρτης είχε δημοσιευθεί το 2012 και εμφάνιζε το ένα δέκατο των πληροφοριών, του νέου χάρτη. Αυτή η νέα εικόνα, αγκαλιάζει τη δύναμη των υπέρυθρων στο μέγιστο. Χρησιμοποιώντας αυτά τα μήκη κύματος, η ομάδα είδε μέσα από τη σκόνη που καλύπτει τον Γαλαξία μας , καθώς και κρύα αντικείμενα, όπως καφέ νάνους και πλανήτες που κινούνται ελεύθερα, καθώς έχουν φύγει από τα αστρικά τους συστήματα.
«Κάναμε τόσες πολλές ανακαλύψεις, αλλάξαμε για πάντα την άποψη του γαλαξία μας», δήλωσε ο Dante Minniti, αστροφυσικός στο Universidad Andrés Bello στη Χιλή, ο οποίος ηγήθηκε του συνολικού έργου.
Αυτή η δήλωση δεν είναι υπερβολική, κάθε άλλο! Από την έναρξη του έργου το 2010 έχουν δημοσιευθεί πάνω από 3.000 επιστημονικά άρθρα που βγήκαν από τις παρατηρήσεις. Πολλά από τα κρίσιμα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το VISTA, την έρευνα Vía Láctea (VVV) και το συνοδευτικό της έργο, την έρευνα VVV eXtended (VVVX). Via Lactea είναι η λατινική ονομασία του Γαλαξία.
Η μέτρηση της μεταβλητότητας των αστεριών είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία της τρισδιάστατης απεικόνισης αυτού του χάρτη . Ορισμένα μεταβλητά αστέρια έχουν μια πολύ ακριβή σχέση μεταξύ της περιόδου που χρειάζεται για να λαμπρύνουν και να εξασθενίσουν και την εγγενή τους φωτεινότητα. Από τη Γη, μπορούμε μόνο να μετρήσουμε τη φωτεινότητά τους – πόσο αμυδρά φαίνονται επειδή βρίσκονται τόσο μακριά. Αλλά αν γνωρίζουμε την ακριβή φωτεινότητα και μετρήσουμε πόσο αμυδρά μας φαίνονται, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο μακριά πρέπει να είναι.
Αυτή η σχέση είναι το κλειδί για τον υπολογισμό των αποστάσεων πολύ μακρινών αντικειμένων. Έτσι, ο χάρτης VISTA δεν αφορά μόνο την θέση αυτών των αντικειμένων στον ουρανό, αλλά και την απόσταση τους από την Γη.
«Το έργο ήταν μια μνημειώδης προσπάθεια, που έγινε δυνατή επειδή ήμασταν περιτριγυρισμένοι από μια μεγάλη ομάδα», δήλωσε ο Roberto Saito, αστροφυσικός στο Universidade Federal de Santa Catarina στη Βραζιλία και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Η μητρική της Cosmote σφάζεται με το Facebook λόγω δεδομένων που καταναλώνεις
Οι πληροφορίες που παίρνουμε από τον χάρτη VISTA, θα χρησιμοποιηθούν και θα αναλυθούν ακόμα παραπάνω, στις επόμενες δεκαετίες. Θα είναι υψίστης σημασίας η συνέχειά του από ένα ακόμα χαρτογραφικό έργο, την Gaia. Για αυτό, υπάρχει ήδη πρόταση να μπορεί η επόμενη Gaia να βλέπει στο υπέρυθρο φάσμα, που ξεπερνάει πολλά από τα προβλήματα στην παρατήρηση διαστημικών αντικειμένων.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Φοβερός ο γαλαξίας
Το ασύλληπτο Σύμπαν που ο νους δεν μπορεί να καταλάβει τις διαστάσεις του.
Η φωτό του Γαλαξία μας θα ήταν τέλειο σε wall screen μέσα στο σπίτι