Πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής του MIT αποκάλυψε νέες πληροφορίες για τη σύνθεση και τις τεχνικές κατασκευής του αρχαίου ρωμαϊκού σκυροδέματος, που φημίζεται για την ανθεκτικότητά του. Αναλύοντας δείγματα από το Privernum στην Ιταλία, οι ερευνητές ανακάλυψαν μικρές ασβεστοκροκάλες μέσα στο σκυρόδεμα, αμφισβητώντας προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τη σύνθεσή του.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές πεποιθήσεις, η ομάδα πρότεινε μια μέθοδο που ονομάζεται “θερμή ανάμιξη”, όπου ο ασβέστης συνδυάζεται απευθείας με ποζολάνη και νερό σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο ενισχύει την αντοχή του – αρχαίου ρωμαϊκού – σκυροδέματος αλλά και επιταχύνει τους χρόνους ωρίμανσης και πήξης, διευκολύνοντας την ταχύτερη κατασκευή.

Ancient Roman Concrete αρχαίου ρωμαϊκού σκυροδέματος

Οι σβώλοι ασβέστη παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του σκυροδέματος. Όταν δημιουργούνται ρωγμές, το νερό αντιδρά με τις ασβεστοκροκάλες σχηματίζοντας ένα διάλυμα πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο στερεοποιείται σε ανθρακικό ασβέστιο, επιδιορθώνοντας αποτελεσματικά τη ζημιά.

Εργαστηριακά πειράματα επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του αρχαίου ρωμαϊκού σκυροδέματος που περιέχει ασβέστη, με τα ραγισμένα δείγματα να παρουσιάζουν πλήρη επούλωση μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα ευρήματα υπόσχονται την ανάπτυξη πιο φιλικών προς το περιβάλλον και ανθεκτικών συνθέσεων σκυροδέματος, με πιθανές εφαρμογές στις σύγχρονες κατασκευαστικές πρακτικές και στην ανάπτυξη υποδομών. Η κατανόηση της αρχαίας ρωμαϊκής μηχανικής όχι μόνο ρίχνει φως στο παρελθόν αλλά προσφέρει επίσης ιδέες για ένα βιώσιμο μέλλον στις κατασκευές.

Επιτέλους λύθηκε το μυστήριο με το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart (Εικόνες και Βίντεο)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.