Αυτή τη στιγμή, στην αρένα των smartphones δύο μάρκες προσφέρουν τις περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού για τις ναυαρχίδες τους, και όχι μόνο. Μιλάμε για τη Samsung και τη Google, οι οποίες ανακοίνωσαν επτά χρόνια ενημερώσεων Android για τα αντίστοιχα premium τηλέφωνά τους, τη σειρά Galaxy S24 και το δίδυμο Pixel 8.
Η OnePlus έρχεται δεύτερη με την τετραετή πολιτική ενημερώσεων σε βασικές εκδόσεις Android και στα πέντε χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας. Αν αναρωτιέστε γιατί η OnePlus δεν ανακοίνωσε έναν πιο ανταγωνιστικό κύκλο ενημερώσεων για το 12, έτσι ώστε να συμβαδίσει με τις Samsung και Google, ο πρόεδρος της εταιρείας αποκάλυψε τον λόγο, σε συνέντευξή του στο Tom’s Guide.
Ο Kinder Liu, της OnePlus, δήλωσε ότι το να προσφέρουν απλώς περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού δεν έχει νόημα γιατί δεν παίζουν ρόλο μόνο οι πολιτικές ενημέρωσης λογισμικού, αλλά και η ευχέρεια της εμπειρίας του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο τονίζει ότι αν το hardware δεν συμβαδίζει με το λογισμικό δεν έχει νόημα να δίνεις ενημερώσεις.
Για να καλύψει την υπόνοια ότι μάλλον η OnePlus δεν φτιάχνει τόσο αξιόλογες συσκευές, ώστε να αντέξουν 7 χρόνια καλής λειτουργίας, ο Liu παρομοίασε το smartphone με ένα σάντουιτς και προφανώς έριξε λάσπη στον ανταγωνισμό. Είπε ότι ορισμένοι κατασκευαστές λένε πως “η γέμιση στο σάντουιτς”, aka το λογισμικό του τηλεφώνου, θα είναι ακόμα καλό “να το φάτε” σε επτά χρόνια.
Ωστόσο, αυτό που δεν λένε, σύμφωνα πάντα με τον Liu, οι εταιρείες που υπόσχονται 7 χρόνια ενημερώσεων είναι ότι το “ψωμί στο σάντουιτς”, aka η εμπειρία του χρήστη, μπορεί να έχει μουχλιάσει μετά από μόλις τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό, μια πολιτική ενημέρωσης λογισμικού διάρκειας επτά ετών δεν έχει σημασία, επειδή η υπόλοιπη εμπειρία του χρήστη με το τηλέφωνο είναι απαίσια.
Ο Liu εξήγησε επίσης ότι η OnePlus διεξήγαγε δοκιμές με την TÜV SUD για τα 12 και 12R για να προσομοιώσει χρόνια χρήσης και με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η εταιρεία επέλεξε να εγγυηθεί μια “γρήγορη και ομαλή” απόδοση των συσκευών της για τέσσερα χρόνια, παρά να προσφέρει 7 χρόνια. Εμάς αυτό μας ακούγεται σαν το “όσα δεν φτάνει η αλεπού”. Συνεχίζουμε.
Το στέλεχος επισήμανε περαιτέρω την πιθανή υποβάθμιση της μπαταρίας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τηλέφωνο μετά από επτά χρόνια χρήσης. Βέβαια, είδαμε ότι η ΕΕ πιέζει για αποσπώμενες μπαταρίες, που θα μειώσουν το κόστος αντικατάστασης και θα διευκολύνουν τη διαδικασία επισκευής, αλλά μάλλον η OnePlus ζει σε άλλον πλανήτη. Ας δούμε όμως τι είπε ο Liu.
Με 7 χρόνια υποστήριξη, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αποσπώμενη μπαταρία τα smartphone
Σύμφωνα με τον Liu, όταν οι ανταγωνιστές τους λένε ότι η πολιτική λογισμικού τους θα διαρκέσει επτά χρόνια, πρέπει οι χρήστες να θυμούνται ότι η μπαταρία του τηλεφώνου τους μπορεί να μην αντέχει τόσο. Να θυμίσουμε στον Liu, πως αν έχεις δώσει μία μικρή περιουσία για ένα τηλέφωνο, ας πούμε 1000 ευρώ για το OnePlus 12, περιμένεις ότι η συσκευή μπορεί να αντέξει αρκετά χρόνια και θα λειτουργεί απρόσκοπτα.
Κάποιες εταιρείες υπόσχονται και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν μπαταρίες με 1000 κύκλους ζωή, δηλαδή περίπου 3 χρόνια χρήσης με καθημερινή φόρτιση από το 0% στο 100%. Μετά από τόσους κύκλους φόρτισης, οι μπαταρίες έχουν το 80% της αρχικής χωρητικότητας τους. Ουπς, νομίζω ότι και εταιρείες της BBK στην οποία ανήκετε κύριε Liu έχουν ισχυριστεί κάτι τέτοιο.
Τι μας λέει αυτό; Ότι αν αποφασίσει η OnePlus να βάλει τα λεφτά που μαζεύει στο R&D και να αναπτύξει τηλέφωνα με αποσπώμενες μπαταρίες, τα οποία παραμένουν ανθεκτικά, λεπτά, και τα λοιπά, τότε κάποιος θα μπορεί στα 3 χρόνια να δώσει 100 ευρώ και να βάλει μία νέα μπαταρία για να έχει τηλέφωνο για άλλα 3 χρόνια. Αλλά αυτό δεν τη συμφέρει, γιατί απλά μία νέα συσκευή την πουλά 1000 και όχι 100 ευρώ, με πολύ μεγαλύτερο κέρδος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Όταν άλλαξα τη μπαταρία του LG Pixel μου ~4 χρόνια μετά την αγορά του διότι η αρχική φούσκωσε, παρέμεινα στην ίδια περίπου αυτονομία που είχα με την παλιά.
Για να έχει νόημα η αλλαγή μπαταρίας, πρέπει η καινούρια να είναι ‘φρέσκια’. Ποιος θα φτιάχνει μπαταρίες για ένα τηλέφωνο σε 4-6 χρόνια από την κυκλοφορία του;
Ίσως γίνεται αν οι μπαταρίες γίνουν ξανά αποσπώμενες _και_ τυποποιηθούν. Ακόμα και τότε, θα αντέξει η τυποποίηση 4+ χρόνια;;