Το Motherboard του Vice αφηγείται την ιστορία ενός συνηθισμένου mid-range τηλεφώνου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών – οι περισσότεροι το ξέρουμε ως FBI – χρησιμοποίησε ένα Google Pixel 4a με προσαρμοσμένο υλικολογισμικό για να παρακολουθεί μηνύματα που αποστέλλονται για άμεση εγκληματική δραστηριότητα.
Το Motherboard κατάφερε να αποκτήσει τη συσκευή και αναφέρει λεπτομερώς τι και πώς έγινε. Τα έγγραφα του δικαστηρίου εξηγούν ότι ένας πρώην πωλητής ασφαλών συσκευών ανέπτυξε το δικό του προϊόν που ονομάζεται “Anom” και το παρουσίασε στο FBI με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες.
Χάρη στη συσκευή που κατάφερενα αποκτήσει, το Motherboard έμαθε ορισμένα πράγματα για τις εσωτερικές λειτουργίες υλικολογισμικού και λογισμικού του τηλεφώνου Anom. Στην οθόνη κλειδώματος του τηλεφώνου υπάρχει μια οθόνη αυτοπροσδιορισμού του PIN, η οποία αναδιατάσσει κάθε φορά τους αριθμούς στην οθόνη του PIN κάθε φορά που κάποιος τη χρησιμοποιεί για να κάνει πιο δύσκολη την αναγνώριση από χρήστες ή εφαρμογές που προσπαθούν να καταλάβουν το πραγματικό PIN.
Το ίδιο το τηλέφωνο δεν λειτουργεί όπως ένα κανονικό smartphone (ένα Google Pixel 4a ας πούμε). Αν και έχει διάφορα εικονίδια εφαρμογών για τα κοινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους γνωριμιών, όταν τα πατάς δεν κάνουν τίποτα.
Το τηλέφωνο τρέχει κάτι που ονομάζεται ArcaneOS και μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για αυτό το όνομα οδηγεί σε αναρτήσεις από μπερδεμένους αγοραστές που αγόρασαν κατά λάθος μια συσκευή με το λειτουργικό σύστημα.
Το Google Pixel 4a που αναφέρεται σε αυτήν την ιστορία ανήκει σε μέλος του XDA από την Αυστραλία. Το λογισμικό των συσκευών αυτών έχει τροποποιηθεί και οι bootloaders είναι κλειδωμένοι, επομένως είναι δύσκολο κάποιος να επαναφέρει το παραδοσιακό λογισμικό.
Τον περασμένο μήνα, το FBI σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ευρώπη και την Αυστραλία ανακοίνωσαν εκατοντάδες συλλήψεις χάρη σε εκατομμύρια μηνύματα χρηστών του Anom. Συνολικά ελήφθησαν 27 εκατομμύρια μηνύματα από περισσότερες από 11.800 συσκευές που χρησιμοποιούν το λογισμικό Anom σε περισσότερες από 100 χώρες.
Οι εγκληματίες φέρεται να χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα Anom για την οργάνωση μεγάλης κλίμακας μεταφορών λαθραίας κοκαΐνης. Όταν έγινε γνωστή η όλη υπόθεση, οι κάτοχοι αυτών των συσκευών έσπευσαν να τις πουλήσουν σε ανυποψίαστους ανθρώπους πουλώντας φτηνά μεταχειρισμένα τηλέφωνα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.