Το Europa Clipper της NASA θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο για να αποκαλύψει τα μυστικά ενός από τα πιο ενδιαφέροντα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα, του φεγγαριού του Δία, της Ευρώπης. Μαζί του θα έχει και το νέο “μήνυμα στο μπουκάλι” της NASA, που στην ουσία είναι μια πλακέτα που συμβολίζει την γοητεία της ανθρωπότητας, σε μια προσπάθεια να βρούμε εξωγήινη ζωή.

Η Ευρώπη ήταν πάντα ένας συναρπαστικός προορισμός, καθώς διαθέτει έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από τον παχύ πάγο της επιφάνειάς του. Αυτός ο τεράστιος ωκεανός, έχει προϋποθέσεις ύπαρξης ζωής, αν και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως το φεγγάρι του Δία δεν παράγει αρκετό οξυγόνο. Εξερευνώντας αυτό το φεγγάρι, το Europa Clipper στοχεύει να εμβαθύνει την κατανόησή μας για αυτά τα μυστήρια, ενισχύοντας τις γνώσεις μας σχετικά με τις δυνατότητες της βιολογίας πέρα ​​από τη Γη.

Μετά από ένα τεράστιο ταξίδι 2.6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το Europa Clipper θα πραγματοποιήσει 49 κοντινές πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, για να μελετήσει τον υπόγειο ωκεανό, κάτω από τον παγωμένο φλοιό, την λεπτή ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της.

Ένας προστατευτικός μεταλλικός θόλος θα προστατεύει τα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους, προφυλάσσοντας τον εξοπλισμό από την δυνατή ακτινοβολία του Δία. Την περασμένη εβδομάδα, η NASA έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με ένα τριγωνικό μεταλλικό πάνελ που σφραγίζει το άνοιγμα σε αυτό το θόλο, το οποίο λειτουργεί και ως αναμνηστική πλάκα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA στέλνει μηνύματα στο διάστημα. Ξεκίνησε με τις πλάκες του Pioneer και την χρυσή πλάκα του Voyager, που σχεδιάστηκαν για να μεταδώσουν την ιστορία του κόσμου μας στην ευφυή εξωγήινη ζωή. Το «Μήνυμα στο μπουκάλι» στην αποστολή Europa Clipper αποτελεί συνέχεια αυτής της πρακτικής. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενα μηνύματα που στάλθηκαν σε διαστρική τροχιά, αυτό το μήνυμα θα παραμείνει εντός του ηλιακού μας συστήματος.

Η μεταλλική πλάκα είναι κατασκευασμένη από ταντάλιο, διαστάσεων 18×28 εκατοστά. Διαθέτει γραφικά και κείμενο και στις δύο πλευρές της. Η διαθέσιμη επιφάνεια φιλοξενεί πέντε μοναδικά στοιχεία: ένα ποίημα, ένα πορτρέτο ενός επιστήμονα, το περίγραμμα ενός μπουκαλιού και δύο μηνύματα που σχετίζονται με το SETI, συγκεκριμένα τη διάσημη εξίσωση Drake και τις εκπομπές «water hole», που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο εύρος Οι ραδιοσυχνότητες που πιστεύεται ότι είναι ιδανικές για διαστρική επικοινωνία λόγω του χαμηλού θορύβου υποβάθρου τους.

Το εξωτερικό της πλάκας εμφανίζει γραφικά που τονίζουν την σύνδεση της ανθρωπότητας με την Ευρώπη. Περιέχει ηχογραφήσεις της λέξης “νερό” σε 103 γλώσσες (μπορείτε να τις ακούσετε εδώ). Οι ηχογραφήσεις έγιναν οπτικές κυματομορφές, που στην συνέχεια χαράχτηκαν στην πλάκα. Στο κέντρο έχουμε ένα σύμβολο στην αμερικάνικη νοηματική.

μήνυμα στο μπουκάλι NASA«Το μήνυμα της σύνδεσης μέσω του νερού, απαραίτητο για όλες τις μορφές ζωής όπως το ξέρουμε, απεικονίζει τέλεια τον δεσμό της Γης με αυτόν τον μυστηριώδη ωκεάνιο κόσμο που ξεκινάμε να εξερευνήσουμε», η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, ανέφερε σε ανακοίνωση της NASA .

Η NASA ζήτησε βοήθεια από το METI International, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που συνεισφέρει στην έρευνα και τον σχεδιασμό διαστρικών μηνυμάτων, με την ελπίδα να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς. (ΜΕΤΙ σημαίνει Messages to Extraterrestrial Intelligence).

NASA: Στείλε το όνομά σου στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη

Στο εξωτερικό μέρος της πλάκας θα υπάρχει τελικά ένα μικροτσίπ πυριτίου, στο οποίο έχουν χαραχθεί τα ονόματα περισσότερων από 2,6 εκατομμυρίων ατόμων που υπέβαλαν τα ονόματά τους στη NASA. Φυσικά τα ονόματα της ομάδας του Techmaniacs θα είναι μέσα σε αυτά.

Όσο για το εσωτερικό τμήμα, διαθέτει ένα χαρακτικό του χειρόγραφου ποιήματος της Αμερικανίδας ποιήτριας Ada Limón, « In Praise of Mystery: A Poem for Europa » και ένα πορτρέτο του Ron Greely, πρωτοπόρου στην επιστήμη των πλανητών. Η NASA πιστώνει τις αρχικές προσπάθειες της Greely για την ανάπτυξη μιας αποστολής Europa πριν από δύο δεκαετίες ως το θεμελιώδες έργο που οδήγησε στο έργο Europa Clipper.

μήνυμα στο μπουκάλι NASA

«Όσο περισσότερο αναπτύσσαμε τα διάφορα μέρη του μηνύματος για να επισυναφθούν στο Europa Clipper, τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι κανένα από αυτά δεν μπορούσε να ερμηνευθεί εάν ανακαλύφθηκε από κάποιον που δεν ήταν ήδη εξοικειωμένος με το περιεχόμενο», είπε ο Vakoch. «Η Εξίσωση του Ντρέικ δεν θα είχε νόημα αν κάποιος δεν γνωρίζει ήδη τι σημαίνει καθένας από τους όρους και το ποίημα θα ήταν κατανοητό μόνο σε έναν αναγνώστη των αγγλικών». Η εξίσωση Drake είναι ένας τύπος που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του αριθμού των ενεργών, επικοινωνιακών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία του Γαλαξία.

Το Europa Clipper έχει κατασκευαστεί από το Jet Propulsion Lab της NASA. Όταν θα φτάσει στο τέλος της αποστολής, θα καεί στην ατμόσφαιρα του Δία. Αν όμως παρεκκλίνει έστω και λίγο, το διαστημόπλοιο ίσως επιβιώσει, συνεχίζοντας να ταξιδεύει στο αχανές του διαστήματος.

Δείτε σήμερα τον διαβολικό κομήτη, σε μια συνάντηση που δεν θα ξαναδούμε για άλλα 71 έτη

Το Europa Clipper, με τη φανταχτερή αναμνηστική του πλάκα, έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί τον Οκτώβριο με έναν πύραυλο SpaceX Falcon Heavy. Το διαστημόπλοιο θα φτάσει στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2030 μετά από ένα ταξίδι 5,5 ετών και στη συνέχεια θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων ετών εκτελώντας τα επιστημονικά του καθήκοντα. Με την αναμνηστική πλάκα επί του σκάφους, η Europa Clipper ξεπερνά μια απλή επιστημονική αποστολή – θα χρησιμεύσει επίσης ως συμβολικός πρεσβευτής της ανθρωπότητας, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ τέχνης, πολιτισμού και εξερεύνησης του διαστήματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.