Από τότε που η Apple προέβη στην αφαίρεση του home button για χάρη ενός συστήματος gesture navigation στο iPhone X, έχουμε δει πολλές εταιρείες να υλοποιούν το δικό τους σύστημα gesture controls. Ορισμένα, όπως αυτά της OnePlus και της Xiaomi επαινούνται συχνά για τα ελκυστικά στο μάτι animations, ενώ άλλα όπως της Google στο Android Pie έχουν αντιμετωπισθεί με ανάμεικτα συναισθήματα. Σήμερα το XDA Developers σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, επισημαίνει ότι τα gestures navigations στο Android Q ανανεώνονται ριζικά.

Στο Android 9 Pie το σύστημα με τα τρία buttons αντικαταστάθηκε με δυο. Αν και το recent apps button αφαιρέθηκε, το back button παρέμεινε. Το home button ωστόσο έγινε ένα gesture pill. Να μια σύνοψη του πως λειτουργούν τα gesture controls στο στο Android 9 Pie:

 • Tap pill: Go home
 • Long press pill: Launch Google Assistant
 • Short swipe up από το pill: Άνοιγμα οριζοντίως του recent apps overview
 • Παρατεταμένο swipe up από το pill: App drawer
 • Slide pill στα δεξιά: Scroll στα recent apps
 • Γρήγορο slide pill στα δεξιά: Άνοιγμα του τελευταίου app
 • Back button: Go back (κρυμμένο στη launcher screen)

Τα περισσότερα παράπονα των χρηστών όσον αφορά τα gestures στο Android 9 Pie, εντοπίζονται στην παρουσία του dedicated back button και στη δυσκολία της διενέργειας του long swipe up του pill για το άνοιγμα του app drawer. Αν και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν αυτό το gesture θα αλλάξει στο Android Q, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Google να σκοτώσει το dedicated back button.

Στο Android Q η Google πειραματίζεται με δυο μεγάλες αλλαγές στο σύστημα gestures του Android Pie. Θα αντικαταστήσει το dedicated back button με ένα gesture και θα βελτιώσει την ομαλότητα του last app transition animation. Επίσης δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις τα gestures, για να επιστρέψεις στις κάθετες κάρτες του recent apps overview.

Το dedicated back button υπάρχει από την αρχή, αλλά δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πως η Google θα μπορούσε να είχε απαλλαχθεί από αυτό στο Android Pie. Γιατί να μην κάναμε swipe το pill στα αριστερά για να διενεργήσουμε τη μετάβαση προς τα πίσω;  Ο μέσος χρήστης που αναβαθμίζει το Pixel, Pixel XL, Pixel 2,  Pixel 2 XL σε Android 9 Pie ίσως έχει συνηθίσει αρκετά το dedicated back button, επομένως η ξαφνική αφαίρεσή του θα προκαλέσει σύγχυση. Αλλά πλέον, τώρα που όλοι οι κάτοχοι του Pixel είχαν πάρει μια πρώτη γεύση από τα gesture navigation controls, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να απαλλαχθείς από το dedicated back button.  Με τα experimental gesture navigation controls στο Android Q, μπορείς να κάνεις swipe το pill στα αριστερά για να μεταβείς πίσω.

 

Καλύτερα Transition Animations

Αποδεικνύεται ότι η Google θα επιλέξει ένα  last app gesture animation που θα μοιάζει με το iPhone. Στο Android Q το swiping προς τα δεξιά στο pill σε οποιαδήποτε εφαρμογή, σου επιτρέπει να πηγαίνεις στο προηγούμενο app με μια smooth μετάβαση.

Nα μια σύνοψη του πως λειτουργούν τα gestures στο Android Q προς το παρόν.

 • Tap pill: Go home
 • Παρατεταμένη πίεση στο pill: Launch Google Assistant
 • Σύντομο swipe up του pill: Άνοιγμα του οριζόντιου recent apps overview
 • Παρατεταμένο swipe up του pill: App drawer
 • Slide pill στα δεξιά: Scroll στα recent apps
 • Quick slide pill στα δεξιάt: Άνοιγμα της τελευταίας εφαρμογής
 • Slide pill στα αριστερά: Μετάβαση προς τα πίσω.

Όσον αφορά το πότε θα τις δούμε αυτές τις αλλαγές, σίγουρα όχι με την πρώτη Android Q Developer Preview. Μια σημαντική ανανέωση του συστήματος gesture navigation θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο Google I/O 2019. Η Android P Developer Preview 1 δεν διέθετε τα gesture controls ενώ η Android P developer preview 2 έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια του Google I/O 2018 και τα είχε. Απέχουμε λίγες εβδομάδες μέχρι να δούμε την πρώτη Developer Preview για το Android Q.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.