Υπάρχει περίπτωση να έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως ένα email που στέλνεται από τη Νέα Υόρκη, φθάνει στην Αθήνα ή πως μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου, με απειροελάχιστη καθυστέρηση; Και όμως πίσω από αυτά τα μικρά θαύματα βρίσκονται υποθαλάσσια καλώδια, στην ουσία η ψυχή των παγκόσμιων επικοινωνιών στις οποίες βασίζεται ο κόσμος.

backbone

Τα υποθαλάσσια καλώδια, είναι καλώδια οπτικών ινών που βρίσκονται στον βυθό των ωκεανών και χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των ωκεανών. Τα καλώδια αυτά είναι το backbone του παγκόσμιου internet, μεταφέροντας τα emails, τις video κλήσεις, τις ιστοσελίδες και σχεδόν το 95% των δεδομένων που διακινούνται παγκοσμίως γίνεται μέσω αυτών των καλωδίων.

Τα καλώδια αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν πολλά terrabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, αποτελώντας ουσιαστικά την πιο ασφαλή και ταυτόχρονα αξιόπιστη μέθοδο μεταφοράς δεδομένων που είναι διαθέσιμη στις μέρες μας.  Περίπου 484 υποθαλάσσια καλώδια έκτασης περισσότερων από 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων βρίσκονται στους ωκεανούς, στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό, στο Σουέζ και αλλού.

Τα καλώδια περιέχουν πλήθος οπτικών ινών, μικρές τρίχες γυαλιού ή πλαστικού για να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις με την μικρότερη απώλεια. Βρίσκονται εντός προστατευτικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσουν το αφιλόξενο περιβάλλον των ωκεανών. Παράλληλα εγκαθίστανται και repeaters σε συγκεκριμένες αποστάσεις για τη βελτίωση του σήματος και για να διασφαλιστεί η μεταφορά της πληροφορίας στις τεράστιες αποστάσεις. Η τοποθέτησή τους γίνεται από ειδικά πλοία.

Περίπου 150 υποθαλάσσια καλώδια κόβονται κάθε χρόνο, κυρίως λόγω των ψαράδων, ενώ υπάρχει και ο φόβος των σαμποτάζ από διάφορα έθνη. Ανήκουν σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διεθνείς οργανισμούς, ενώ οι τοποθεσίες τους είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Google Wallet: Θέλει αυτό το PIN όταν περνάς το κινητό σου από POS

Τα υποθαλάσσια καλώδια προστατεύονται με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από τον στρατηγικό σχεδιασμό της διαδρομής στην οποία θα τοποθετηθούν για την αποφυγή γνωστών κινδύνων όπως και περιοχών γεωπολιτικής έντασης. Τα καλώδια κατασκευάζονται με ανθεκτικά υλικά, συμπεριλαμβανομένης της ατσάλινης θωράκισης, για να αντέχουν στις σκληρές συνθήκες του ωκεανού και στις τυχαίες συγκρούσεις.

Πέρα από αυτά τα μέτρα, οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει τη δημιουργία ζωνών για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου κοντά στα καλώδια. Παράλληλα, έχει προταθεί η δημιουργία σχετικής νομοθεσίας  που θα καθιστούν παράνομες τυχόν δολιοφθορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.